Zdravlje

Zdravlje

Spriječite rak kože na vrijeme

Unatoč tome što sunčanje ima mnoge prednosti za zdravlje, od velike je važnosti znati da prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može rezultirati suprotnim učinkom. Naime, oštećenje Zemljinog ozonskog omotača dovelo je do propuštanja UVA i UVB zraka, čija štetnost negativno utječe, u prvom redu na kožu i oči.

Dopiranje ultraljubičastog, UVA i UVB, zračenja do Zemlje znanstveno je dokazano kao štetno.
Postoje tri vrste ultraljubičastog zračenja UVA, UVB i UVC. UVA zrake imaju štetan učinak na
oči, dok UVB uzrokuju oštećenja degenerativnog, čak i malignog, karaktera na ljudsku kožu. Najštetniji je treći tip, UVC zračenje, no ono ne dopire do Zemlje jer ga uspješno apsorbira ozonski omotač.

suncanjeDjelovanje sunca na ljudski organizam je kumulativno jer ogranizam “pamti” sve negativne učinke zračenja kojima je tijelo bilo izloženo. Iz tog razloga posljedice neprimjerenog sunčanja u prošlosti do izražaja dolaze tek u zrelijoj dobi.

Upravo zbog toga potrebno je djecu adekvatno zaštititi prilikom boravka na suncu, dok bebe do šest mjeseci ne treba izlagati sunčevim zrakama. Opće je poznata činjenica da je jačina UV zračenja različita tijekom godine, ali i dana. Također je potrebno naglasiti da snijeg reflektira i do 80 posto UV zračenja, dok, primjerice, zemlja i voda reflektiraju samo 10 posto.

Lako prepoznatljivi simptomi

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetska meteorološka organizacija, Međunarodna komisija za neionizirajuće zračenje i Program Ujedinjenih naroda za brigu o okolišu standardizirali su i UV indeks. To je mjera količine UV zračenja koja pokazuje stupanj opasnosti za kožu. Prema UV indeksu, najveća opasnost prijeti između 12 i 14 sati jer tada zrake sunca padaju okomito na zemlju. Potrebno je naglasiti da je ova opasnost intenzivnija u ljetnim danima kada oblaci propuštaju više zračenja. Pod visokom opasnošću također se podrazumijeva i vrijeme između 10 i 12 te 14 i 16 sati poslije podne.

Simptomi predugog boravka na suncu su lako prepoznatljivi. Prilikom opekotina koža je najčešće napeta, a vidljive su i otekline te ponekad mjehurići. Moguća je i visoka temperatura, zimica te mučnina. Prva pomoć pri ovakvim simptomima su vlažni oblozi, hladan tuš te krema sa smirujućim efektom. Izlaganje suncu kod nekih ljudi izaziva i alergijsku reakciju bez obzira o duljini izloženosti. Pokazatelji su crvene mrlje, osip ili plikovi. Oni koji se previše sunčaju izlažu se i prijevremenom starenju kože. Dolazi do pojave bora, a nerijetko se degenerativna oštećenja mogu razviti i u maligne promjene.

Bazocelularni karcinom ili bazaliom

madežKao posljedica prekomjernog izlaganja kože sunčevom zračenju dolazi do pojave najčešćeg zloćudnog tumora kože – bazocelularnog karcinoma. Ova vrsta zloćudnog tumora predstavlja oko 75 posto svih oblika raka kože kada je su u pitanju pripadnici bijele rase. Unatoč ovom vrlo poražavajućem postotku, dobra je vijest ta da je potreban mali kirurški zahvat da se ova vrsta tumora odstrani. Najveći se broj bazocelularnih karcinoma, odnosno bazalioma, javlja na površini kože koja je bila kontinuirano izlagana suncu. Kancerogene promjene uzrokuju pojavu kvržice koja je bezbolna, sjajna i čvrsta ili mrlje.
Ove se vrste promjena jednostavno uklanjaju kirurškim zahvatom. No, ukoliko se na koži pojavi čvor, koji se čak mo že pretvoriti u ranu te krvariti ili svrbjeti, riječ je o težem obliku ove
bolesti. Naziv bazaliom nastao je prema donjem, bazalnom sloju epiderme, najvišeg sloja kože. Naime, u tom se sloju nalaze bazalne stanice kubičnog oblika. Bazaliom je tumor koji u vrlo rijetkim slučajevima metastazira, a ukoliko se liječi na vrijeme, u čak 95 posto pacijenata, posve je izlječiv. Najčešće se javljaju iza 40-e godine života. Dimenzije tumora su od oko
nekoliko milimetara, pa sve do nekoliko centimetra. Karcinom bazalnih stanica razvija se sporo, no ako se kirurški ne odstrani, može prerasti u – ulcus rodens, najopasniji oblik bazalioma koji može napasti i okolne organe te druge dijelove tijela.

Glavni uzrok pojave bazalioma

Na površini kože koja je najčešće izložena ultraljubičastom zračenju najčešće se javlja većina bazocelularnih tumora. Tu je u prvom redu rijeć o područjima lica i vrata, ali i drugim dijelovima tijela koja su kontinuirano bila izložena sunčevim zrakama. No, nije rijetkost da se
pojave i na području glave koji je prekriven kosom. Za pojavu bazalioma glavni je uzrok dugotrajno izlaganje ultraljubičastim sunčevim zrakama čije djelovanje utječe na uništavanje
DNK, kao i slabljenje stanica kože.

melanomU procesu razvijanja bolesti najprije dolazi do premalignih promjena čiji daljni napredak prema zloćudnom tumoru može biti ubrzan ukoliko su prirodne obrambene sposobnosti organizma koje sudjeluju u popravcima oštećenja zadobivenim sunčevim zrakama oslabljene.

Prirodne sposobnosti organizma moguće je osnažiti svakodnevnom upotrebom prirodnih tvari čija je blagotvornost neupitna.

Pravovremeno postavljanje dijagnoze

Bazaliom će se rijetko pojaviti na dijelovima tijela koji nisu bili izlagani suncu, kao što su primjerice stopala, sluznica ili dlanovi. U najviše slučajeva pogađa lice i to u prvom redu u njegovom središnjem dijelu, odnosno od usnica pa prema gore. Zatim se bazaliom može pojaviti na vratu, tjemenu, ušima, leđima, rukama, nogama i po trupu. Kada je ovaj tumor izazvan suncem u pitanju, važno je što prije postaviti dijagnozu jer bi u protivnom bazaliom mogao zahvatiti tkiva i organe u okruženju.
Prvo što je potrebno učiniti je obratiti se liječniku opće prakse koji će vas potom, ukoliko
je potrebno, uputiti specijalistu dermatologu poradi daljnjih pretraga i liječenja. Ukoliko se na
temelju uzorka tkiva ustanovi da je potrebno, liječnik će jednom od metoda koje su mu na raspolaganju, a ovise o tome koliko je bolest uznapredovala, ukloniti bazaliom.
Tijekom prve dvije godine liječenja postoji bojazan od recidiva jer se može desiti da se pri uklanjanju ne odstrane sve zloćudne stanice.
No, ako je rak kože potpuno uklonjen, neće biti potrebne daljnje pretrage jer se bazaliom gotovo nikada ne širi.

Dodatne savjete o sprječavanju raka kože možete pročitati u najnovijem broju časopisa PRO Wellness.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo