Srčani markeri – životno važni parametri

srce-udar-srcani-medicina-puls

Od sada, u Poliklinici Breyer možete napraviti srčani marker NT-proBNP koji omogućava brzu dijagnostiku srčane slabosti te jasno praćenje uspjeha njenog liječenja.

Oboljenja arterijskih žila srca najčešći su razlog poboljevanja i smrtnosti današnjice, a incidencija i dalje raste - tome su razlog način života kao i starosna struktura stanovništva.

Akutno oštećenje miokarda (srčanog mišića) može se u laboratoriju vrlo brzo dijagnosticirti krvnim testovima: već tijekom pet-šestsati nakon započinjanja boli u prsištu mjerenjem parametra CK-MB i troponina T.

Mjerenje parametra CK-MB i troponina T

Povišene vrijednosti (pozitivan nalaz) tri-četiri sata nakon započinjanja boli u preko 50 posto bolesnika ukazuju na akutni infarkt miokarda. Na ovaj se način olakšava dijagnostika i ubrzava se započinjanje liječenja u ovom akutnom stanju. Štoviše, razmjeri oštećenja srčanog mišića mogu se prilično točno procijeniti iz visine izmjerenih parametara. Negativni rezultat potvrđen ponovnim mjerenjem isključuje tu dijagnozu pa se dijagnostika i liječenje ove akutne situacije upravlja u drugom smjeru.

Zahvaljujući boljoj i bržoj zdravstvenoj skrbi, akutna stanja poput infarkta miokarda uspješno se tretiraju i postotak smrtnosti je znatno smanjen, no zato se zbog povišenog krvnog tlaka i drugih razloga razvijaju kronične bolesti povezane sa slabosti i/ili zatajenjem srca.

Prepoznajte zatajenje srca

Strukturni ili funkcionalni poremećaji koji djeluju na sposobnost zalisaka da pune ili izbacuju krv iz srca mogu rezultirati kliničkim sindromom poznatim kao zatajenje srca.

Do toga može doći naglo i očigledno (kao kod  infarkta miokarda), a može i postepeno, odnosno pritajeno (npr. dugotrajna hipertenzija), s time da razlog može biti nepoznat. Kada jednom dođe do oštećenja srca posljedice su kompenzacija, odnosno, organizam pokušava održati radno stanje srca. Iz tog je razloga neobično važna što ranija detekcija srčane slabosti (heart failureHF), čime se popravlja prognoza, dužina životnog vijeka i kvaliteta života.

Simptomi slabljenja srca su zadihanost, zadržavanje vode u organizmu (edemi) i opća slabost – kod pojave ovih simptoma potrebno je jednostavnijim laboratorijskim testovima isključiti druge moguće razloge ovakvog stanja (anemija, slabiji rad bubrega i funkcija štitnjače).

Zatajenje srca se događa kada srce slabije pumpa dovoljnu količinu krvi, a s njom i kisik, odnosno hranu u tkiva. Simptomi su također i edemi nogu, povišenje tlaka u jugularnoj veni, nedostatak zraka, mučnine, a sve je posljedica nepravilnog punjenje i pražnjenenje lijeve klijetke.

Laboratorijska pretraga NT proBNP

Parametar kojim se, uz kliničke kardiološke pretrage, omogućava brza dijagnostika i praćenje uspjeha liječenja slabosti srca (kongestivno zatajenje srca) zove se NT‑proBNP (N-terminal proBrain Natriuremic Peptide). To je bjelančevina koja se stvara i izlučuje kod povišenja volumena ili pritiska u srcu, a uloga joj je regulacija i održavanje volumena tekućina u organizmu pa time i visine krvnog tlaka.

U Poliklinici Breyer mogu se izmjeriti svi navedeni srčani parametri. Tako se uz pomoć Parametara CK-MB i Troponina T može brzo isključiti, odnosno potvrditi postojanje infarkta miokarda, a mjerenjem NT-proBNP omogućava se brza dijagnostika srčane slabosti (kongestivno zatajenje srca) te jasno praćenje uspjeha njenog liječenja.

Važno je imati na umu kako rana detekcija srčane slabosti popravlja dugoročnu prognozu pacijenta, dužinu životnog vijeka i kvalitetu života.

Sve tri pretrage gotove su istog dana, štoviše, po zahtjevu mogu se napraviti i hitno, unutar nekoliko sati ako pacijent dođe do 16 sati.

Više informacija, radno vrijeme i kontakte potražite na www.lab-breyer.com

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!