Starenje počinje u tridesetima! Znate li kako ga usporiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Starenje počinje u tridesetima! Znate li kako ga usporiti?

Je li baš nužno da djevojke od dvadeset godina biraju kreme čiji proizvođači obećavaju da brišu prve bore i odlaze na anti age tretmane da bi spriječile nastanak bora?

Činjenica je da starenje kože ne možemo zaustaviti, ali možemo bar malo usporiti. Oni koji redovito prate rubriku o ljepoti i njezi kože dobro znaju za sve dostupne tretmane koji prikrivaju i uklanjaju bore. Puno toga rečeno je i o raznim dostupnim pilinzima kože, filerima koji popunjavaju bore, botoksu i ostalim više-manje uspješnim metodama. Anti age njega nikada nije bila dostupnija, jednostavnija i raznovrsnija. No, kada je doista treba početi primjenjivati? Je li baš nužno da djevojke od dvadeset godina biraju kreme čiji proizvođači obećavaju da brišu prve bore i odlaze na anti age tretmane da bi spriječile nastanak bora? Istina je da nikada nije prerano početi s njegom kože, ali ona nije jednaka u dvadesetima, tridesetima ili pedesetima te je nužno prilagoditi je dobi i tipu kože. Isto tako, stručnjaci umiruju kako se velik dio problema na koži može riješiti pravilnom njegom kremama bez upotrebe lasera i drugih metoda.

“Preparati za njegu trebali bi sadržavati sastojke koji dokazano djeluju tako da kožu njeguju, hidratiziraju i usporavaju starenje. Tu u prvom redu spadaju vitamini A, C i E, hijaluronska kiselina, Q10, aloa vera”, napominje dermatologinja Ivana Manola iz Poliklinike Manola i dodaje:

“Prema znanstvenim istraživanjima starenje započinje od 30. godine života. Neosporan je utjecaj hormona na starenje kože. Smanjenjem estrogenih i androgenih hormona, epidermalni sloj kože postaje tanak i osjetljiv; koža gubi velik dio masnoća koje su odgovorne za napetost. Istodobno se smanjuje proizvodnja sebuma (loja) koji prirodno podmazuje kožu i stvara zaštitni film protiv isušivanja te čuva kožu od mehaničkih oštećenja. Manjak spolnih hormona sprečava ili znatno smanjuje sintezu kolagena i elastina i onemogućuje sintezu hijaluronske kiseline koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlažnosti kože”.

Ako se pak upuštate u medicinsko uklanjanje bora, mogućnosti su razne, a koju metodu odabrati, ovisi o tipu kože, dubini bora i željama pacijenata.

“Treba napomenuti da su injekcijske metode uklanjanja bora koje su obilježile kraj prošloga i početak ovog stoljeća još nedovoljno istražene. Vrijeme će pokazati i otkriti sve njihove dobre i loše strane”, ističe doktorica Manola.

Unatoč želji da zaustavimo biološki sat, moramo se pomiriti s činjenicom da sva živa bića stare. Starenje kože posljedica je unutarnjih i vanjskih čimbenika.

Kako koža stari

Unutarnje starenje zapravo je biološko (kronološko) starenje stanica kože i pod snažnim je utjecajem gena i hormona. Vanjsko starenje kože potaknuto je djelovanjem čimbenika okoline: u prvom redu djelovanja UV-zraka, pušenja, prehrambenih navika, stila života. Tisuće istraživača ulažu velike napore kako bi proniknuli u tajnu starenja.

Dvije su aktualne teorije starenja: prema prvoj, teoriji programiranog starenja, brzina starenja određena je genski. Geni određuju koliko dugo stanica može živjeti. Druga, teorija slobodnih radikala, tvrdi da je starenje posljedica nakupljanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su toksini koji se nakupljaju u stanici tijekom kemijskih procesa.

Kod kronološkog starenja slobodni radikali nastaju u normalnim, prirodnim metaboličkim procesima, dok kod prijevremenog starenja nastaju zbog utjecaja vanjskih čimbenika (UV svjetla, pušenja, konzumacije alkohola). Slobodni radikali dovode do isušivanja površnog sloja kože, oštećenja i preraspodjele vlakana kolagena i elastina u vezivnom tkivu kože, gubitka potkožnog masnog tkiva. Uslijed ovih zbivanja, koža gubi tonus, postaje mlohava, uz vidljive bore – savjetuje dermatologinja.

I moderan te užurban način života utječu na starenje kože, a posebnu pažnju treba obratiti na osjećaj kroničnog umora koji može ostaviti vidljive tragove i na koži. Ono što nikako ne treba izbjegavati je redovita tjelesna aktivnost.

Prestanite pušiti i budite aktivni

Fizička aktivnost utječe na kožu povećavajući protok krvi kroz kožu, donoseći kisik i hranjive tvari. Oksigenirana krv pomaže uklanjanju toksina i ostalih štetnih tvari. Spavajte dovoljno i krećite se. Pješačite do posla i natrag. Bavite se umjereno sportom. Prekomjerna tjelovježba nije poželjna. Nemojte pušiti (ugasite cigaretu jednom zauvijek)! Pušenje mijenja strukturu kolagena i ubrzava nastanak karakterističnih “pušačkih bora“ – upozorava dermatologinja.

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo