Zdravlje

Zdravlje

Što ako ste preboljeli COVID-19? Stručnjaci objašnjavaju vrijede li za vas druga pravila i kako se ponašati

Više od 130.000 oboljelih i gotovo dvije tisuće umrlih trenutačna je crna statistika koronavirusa u Hrvatskoj.

No njoj se pridružuju brojke onih koji su ozdravili i kojih je više od 113.000. Kako se oni nakon oporavka trebaju ponašati i vrijede li za njih druga pravila? Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju da – ne!

Osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju se i dalje pridržavati svih mjera koje su preporučene osobama koje nisu preboljele COVID-19. To je zbog toga što se ne zna trajanje imuniteta nakon ozdravljenja i zato što se ne zna može li osoba koja je imuna biti asimptomatski nositelj virusa i prenositi ga na kontakte.

Iz HZJZ-a objašnjavaju da su i saznanja o trajanju imuniteta nakon preboljene bolesti COVID-19 još uvijek nedostatna.

Načelno se smatra da bi osobe nakon ozdravljenja trebale biti imune sljedećih dva do tri mjeseca. Međutim, ne može se isključiti da pojedinci nemaju zaštitu nakon preboljenja, kao što se ne može ni isključiti imunitet duljeg trajanja.

Upozoravaju da nema opuštanja ni za koga pa tako ni za osobe koje imaju protutijela. Nalaz protutijela komercijalnim testovima ne jamči imunitet, a pozitivan serološki test nije nikakva zamjena za negativan PCR test.

Gripa ili COVID-19? Vodič koji pokazuje koje su sličnosti, ali i razlike između ovih bolesti

Cjepivo se u cijelom svijetu iščekuje s nestrpljenjem, a do pojave nekih novih informacija i istraživanja čini se da je poželjno da se cijepe i oni koji su preboljeli COVID-19.

Još nema dovoljno podataka da bismo sa sigurnošću mogli reći je li potrebno cijepljenje osoba koje su preboljele COVID-19 i u kojoj mjeri se dodatni protektivni učinak postiže cijepljenjem osoba koje su preboljele COVID-19. U nedostatku podataka za sada je preporuka da se i osobe koje su preboljele COVID-19 cijepe, zaključuju iz HZJZ-a.

Bez obzira preboljeli koronavirus ili ne, ista pravila vrijede za sve – nošenje maski, dezinfekcija, socijalna distanca. Ako ste među onima koji su se upravo oporavili od infekcije, svakako slijedite upute svog liječnika, a stručnjaci za portal ndtv.com savjetuju kako si olakšati period oporavka.

1. NE PRESKAČITE TJELOVJEŽBU

Vježbanje može biti problematično kada se oporavljate, kada je tijelo slabo, no ipak je potrebno postepeno u raspored uvoditi određene vježbe za tijelo, ali i um.

2. BIRAJTE PAŽLJIVO NAMIRNICE

Još je jedno važno pravilo jesti namirnice koje su bogate nutrijentima. Koronavirus čini organizam podložnim velikim količinama stresa. Pokušajte organizirati svaki obrok i kupujte organski uzgojene namirnice, poput voća i povrća, jaja i mesa. Kuhajte hranu i neka ona bude laka za probavljanje.

3. VJEŽBAJTE MOZAK

Kako biste povratili snagu, kognitivne sposobnosti i ojačali pamćenje, uložite nešto vremena u slaganje puzili, ili odaberite bilo kakvu aktivnost koja će vas natjerati da mislite. svakog dana učinite nešto što će ojačati mozak.

4. PRIPAZITE NA UPOZORAVAJUĆE SIGNALE

Bilo da se radi o glavobolji ili epizodi jakog umora, važno je prepoznati bilo kakve simptome koji će upozoriti da nešto ne raditE kako treba ili da se tijelo još oporavlja od bolesti. Pratite svoje stanje i kontaktirajte svog liječnika ako je potrebno.

5. DOPUSTITE DA VAM SE POMOGNE

Potražite pomoć kad god vam zatreba jer će vam ona trebati na putu do oporavka. Bilo da se radi o nabavci namirnica ili pospremanju kuće, svaka će pomoć vašem umornom organizmu dobro doći.

Ovo su greške koje sigurno ponavljate i tako samo pogoršavate prehladu

Maja P., Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo