Što bi trebala značiti riječ “zdrava namirnica” na proizvodu?
Agencija za hranu i lijekove (Amerika) je predložila da se da nova definicija riječi “zdravo” kada je u pitanju pakiranje hrani, u nadi da će se spriječiti broj kroničnih bolesnika i kako bi se postigla ravnoteža zdravlja u zemlji. Kako velika većina ljudi ne jede dovoljno povrća i voća, i to njih oko 80 posto samo u Americi, potrebno je to promijeniti.
“Previše ljudi ne jede cjelovite žitarice, povrće, voće i sjemenke, pa radije odaberu procesuiranu i masnu hranu, šećere i sol”, navodi dr. Dana Hunnes, profesorica na školi zdravlja. Smatra da je svrha promjene definicije riječi zdravo način da konzument bolje na ambalaži razumije što odabrati i koji se nutrijenti nude.
Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi
Prema FDA, korištenje riječi “zdravo” na proizvodima može pomoći da se lakše prepoznaju oni zdravi, ali ta hrana mora zadovoljiti određene standarde. Isto tako za oznaka je dobrovoljna pa će sami prodavači odlučiti žele li označavati pakiranja oznakom i zadovoljiti posebne standarde.
Novi standardi
Trenutni standardi koji vrijede već dva desetljeća uključuju ograničenja u količini masti, kolesterola i soli. Kvaliteta zdrave hrane mora isto tako značiti i najmanje 10 posto dnevne doze vitamina A, C, kalcija, željeza, proteina, vlakana ili kombinacije tih nutrijenata. Takva hrana dakle mora imati ograničen udio šećera i soli, te mora sadržavati određeni udio namirnica iz glavne skupine, voća, povrća, mlijeka, cjelovitih žitarica…
Prema novom bi se pravili trebao procjenjivati i udio masnoće ali paziti na one zdrave masnoće koje se nalaze u pojedinim namirnicama. Tako bi naprimjer avokado sad bio kvalificiran kao zdrava hrana.
Koliko biste puta trebali mokriti u danu? Urolog otkriva što je zdravo, a što ne
Ovaj novi prijedlog za smjernice isto tako znači da namirnice koje su možda imale naljepnicu “zdravo”, poput bijelog kruha, zaslađenih jogurta ili pahuljica, možda više neće biti u tom rangu. FDA daje primjer na nekim žitaricama koji mogu sadržavati i samo malo njih a oko 1 g zasićenih masnoća, 230 mg natrija ili 2.5 g dodanih šećera.
Čini se kako je danas svima lakše podgrijati hranu iz pakiranja ili naručiti obrok nego kuhati, ali tu su i ostali faktori koji odlučuju o tome što ćemo jesti, a često je u pitanju cijena namirnice, dostupnost, edukacija i vrijeme.
Dok nove oznake na zdravim namirnicama mogu motivirati neke osobe da uzmu zdraviju namirnicu, i druge se prepreke moraju savladati da bi se poboljšala slika s prehranom. Prema riječima stručnjaka nove smjernice će vjerojatno imati više utjecaja na proizvođače hrane koji će paziti da zadovolje kriterije. Neki smatraju kako treba još puno stvari napraviti kako bi se zdrava hrana uklopila na jednostavan način u prehranu svakog čovjeka.
A. A.
Foto: Shutterstock