Zdravlje

Zdravlje

Što je potrebno za sretnu bračnu zajednicu?

Početno oduševljenje zajedničkim životom i strast koju osjećamo za partnera često znaju pasti u drugi plan zbog svakodnevnih obaveza koje nam kvare raspoloženje i troše energiju. No, ako shvatimo da je i voljeti umijeće i da se za kvalitetan odnos valja potruditi, možda vaš brak bude jedno dugo putovanje puno ljubavi i nježnosti.

Oba partnera trebaju biti spremni prilagoditi se i mijenjati te uvijek raditi na jačanju međusobnog odnosa.

Što bi to bilo potrebno za dobar brak?

Brak je obaveza na koju ste sami pristali. Osim vaše ljubavi, čini ga i povjerenje, slaganje oko ciljeva te očekivanja. Budite jedno drugom najbolji prijatelji, budite optimistični i smijte se zajedno. Zajednica dvoje ljudi ne može biti uspješna ako ne sadrži prave sastojke. Što je potrebno za skladnu i dugotrajnu bračnu zajednicu?

Predanost: U brak ne treba ulaziti s mišlju kako je razvod opcija ako stvari ne krenu kako ste zamislili. Lako je biti sretan kada je sve dobro! No, samo partneri koji su predani jedno drugome pronaći će način kako krenuti dalje zajedno i kada događaji krenu nizbrdo.

Povjerenje: Nemojte partneru dati razlog za sumnju. Držite svoju riječ i nemojte varati. Također, ako nemate dobar razlog za sumnju, vjerujte svom partneru potpuno. Sumnja može uništiti i najjače parove.

Trud: Sve što je vrijedno zahtijeva trud – tako je i s brakom. Važne odluke donosite zajedno, budite spremni poraditi na problemima i neka vam brak uvijek bude prioritet.

Poštovanje: Poštujte jedno drugo i na razlike ukazujte bez vrijeđanja i diskriminacije. Probajte vidjeti stajalište svoj partnera, čak i ako se ne slažete s njim. Također, dobro je raditi na kompromisnom rješenju, kada problem iskrsne, a ne “tjerati vodu na svoj mlin”.

Komunikacija: S partnerom dijelite svoje misli i osjećaje. Dajte mu na znanje kako cijenite sve što on napravi, te ukoliko ima problema, uvijek budite rame za oslonac, ponudite savjet i utjehu.

Sukob: Naučite konstruktivno rješavati probleme. Na taj ćete način dobiti vrijedno oružje za buduće nesuglasice. Nakon što ste jedno rekli sve što vam je ležalo na duši, nastojite zaboraviti ružne stvari i krenuti naprijed.

Ljubav i nježnost: Dajte svom partneru na znanje koliko vam je do njega stalo. Svatko se želi osjećati posebno i voljeno, a u braku je važno zadržati početnu iskru strasti i ljubavi.

Ne očekujte da će vam svaki dan života s partnerom biti savršen, ali ako ste oboje predani braku i radite na njemu, vaše šanse za uspješan i sretan suživot znatno se povećavaju!

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo