Zdravlje

Zdravlje

Što kada vam je bivši kolega na poslu?

Vrijeme liječi sve rane, no kada su svježe, mogu itekako biti bolne, posebno kada s tom osobom morate i dalje poslovno surađivati.

Niti jedan prekid veze nije lak, no još je teže kada prekinete vezu osobom s kojom i dalje morate raditi svaki dan, jer je vaš bivši i vaš kolega na poslu. Kao i za mnoge stvari u životu, jedinstvenog recepta nema, pa smo zbog toga pripremili savjete koji vam mogu pomoći u prevladavanju ovog, niti malo lakog problema. Nemojte da vam ionako težak prekid veze zagorča i život na poslu.

Kako komunicirati?

Morate sami sebi definirati što osjećate prema bivšem. To nikako ne znači da svoje osjećaje morate reći i nekome drugome, no morate ih sebi priznati, bilo da se radilo o ljubavi, mržnji, žalosti ili bilo kojem drugom osjećaju. Kada sami sebi priznate osjećaje, bit će vam mnogo lakše prilagoditi svoje ponašanje prema bivšem i na kraju odlučiti želite li biti s njim, biti prijateljica ili samo kolegica s posla ili pak ništa od navedenog. Najvjerojatnije, potpun prekid komunikacije neće dolaziti u obzir, barem što se tiče poslovnog aspekta. Također, morate odlučiti možete li uopće više raditi sa svojim bivšim. Naš je savjet da pokušate svim snagama ostati barem kolegica, jer ne samo da dobar posao nije lako naći, nego ćete s time pokazati koliko ste zrela osoba.

Budite bolji od njega

Ukoliko s bivšim imate još nerazjašnjene odnose, nemojte o tome razgovarati na poslu, jer ne samo da može doći do sukoba, nego će i vaši kolege isto tako ispaštati zbog vaših problema, a i ispast ćete nezreli. Nikako nemojte svoje poruke bivšem prenositi preko svojih kolega. Na poslu se ponašajte profesionalno. Također, nemojte razgovarati sa svojim kolegama o detaljima prekida veze, jer sve to može biti povod tračeva u tvrtki, što može dovesti do nepotrebnih nesuglasica između vas i bivšeg. Situacija je ionako dovoljno napeta.

Koliko bilo teško, budite pristojni prema bivšem, bez obzira kakav on bio prema vama, jer upravo njegov bezobrazluk prema vama govorit će više o njemu nego o vama. Budite bolji od njega i svi će to znati cijeniti, pa vam neće na kraju biti žao. Ukoliko ste nakon prekida veze ostali u relativno dobrim odnosima s bivšim pokušajte svoj odnos riješiti iskrenim razgovorom, naravno, izvan poslovnog okruženja. Popričajte o vašem budućem odnosu kao kolege i recite mu što očekujete od njega.

Kada su rane nakon prekida svježe, s jedne i s druge strane, nemojte se pred njim očijukati s drugim kolegom, jer s time ćete dodati samo sol na ranu. Također, nemojte niti u ležernijim razgovorima pričati o vašim zajedničkim trenucima koje ste proveli negdje.

Emocionalni oporavak

Kao što smo rekli, vrijeme liječi sve rane, no kada su svježe, mogu itekako biti bolne, posebno kada s tom osobom morate i dalje poslovno surađivati. S vremenom ćete se morati pomiriti da život ide dalje i da će si vaš bivši naći nekog drugu osobu, a ta druga može biti vaša kolegica s posla.

Kada na posao dođu roditelji ili prijatelji vašeg bivšeg, ponašajte se kao odrasla i zrela osoba. Nemojte bježati pred njima, nego ih pristojno pozdravite i ponašajte se kako vam dolikuje. Kada ste na poslu, ponašajte se profesionalno. Znamo da ne možete isključiti svoje emocije, ali isto tako ne možete dopustiti da vas one u potpunosti obuzmu i ometaju vas prilikom posla. Možda ćete se zbog toga osjećati kao robot, ali na žalost, nemate mnogo izbora.

Ono što je najvažnije da date sebi ali i bivšem vremena za emocionalni oporavak. Zapamtite, niti njemu nije lako, te će možda njegovo čudno ponašanje prema vama biti upravo rezultat cijele situacije. S vremenom će sve postati lakše, a možda ćete s njim nakon nekog vremena uspostaviti izvrsnu poslovnu suradnju.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo