Zdravlje

Zdravlje

Što nas tjera da se zaljubimo u zauzetog muškarca?

Nije tako rijetka pojava da se žena ludo zaljubi u muškarca koji nije slobodan. Uvijek se pokrene pitanje zašto su tako zanimljivi i zašto se u takve najlakše ludo zaljubiti? Nekoliko je razloga.

Zabranjeno voće je najslađe voće

Da nam je uvijek primamljivo ono što imaju drugi i što ne možemo imati sami, stara je priča koliko je staro čovječanstvo. Osvajanje neosvojivog čini se daje posebnu energiju.

“Gotovo sve žene su jednom pale na šarm zauzetog muškarca zato što je naš mozak programiran tako da želi stvari do kojih je teško doći”, ističe dr. Tomas Luis, koautor knjige “A General Theory of Love“.

Razlozi velike privlačnosti

Psiholozi kao razlog navode da status “zauzet“ djeluje poput droge: jednostavno morate imati! Želja je veća, a nivo dopamina raste, što će svaku ženu učiniti odlučnijom za postizanje cilja. Ono što bi se trebalo razmisliti na početku, obično shvatimo na kraju igre: jeli taj muškarac toliko privlačan baš zato što je zauzet i koliko bi ga željele da je slobodan. Vjenčani prsten je često samo mamac. Ako se dogodi da je muškarac u vezi s djevojkom koju vi osobno jako cijenite, vaš će ga mozak odmah percipirati kao “kvalitetnu robu“ . No, poanta je da ne znate kakav je iza zatvorenih vrata, tj. Niste u situaciji trpjeti njegova loša raspoloženja ili mane.

Druga stvar koja se tiče zauzetih muškaraca i njihove fatalne privlačnosti, a koju napominju psiholozi je taj da “upalite” mozak. Žene se često zanose, a zapravo ni same nisu sigurne zbog čega to rade. Najčešće zato što su svjesne toga da je taj muškarac interesantan i nekoj drugoj ženi, a s druge strane riječ je o privlačnosti koja je površna, jer vi zapravo nemate pojma o kakvom se tipu radi. Kako biste bili sigurni u svoj izbor, razmislite dvaput prije nego se zaletite glavom u zid.

I za kraj priče o zabranjenom voću malo statistike. Naime, otprilike 34 posto muškaraca u ozbiljnoj vezi ili braku barem su jednom prevarili svoju partnericu, otkrila je anketa američke firme Beta, koja je provela istraživanje na uzorku od 522 muškarca, starosti od 21. do 59. godina.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo