Zdravlje

Zdravlje

Što nas to čini ljudima? Izgleda da se odgovor krije u našoj zdjelici i kukovima

Shutterstock 1413282014

Nova studija pokazuje kako se zdjelica razvila tako da možemo stajati, što je omogućilo porod djeteta s većim mozgom.

Zvuči šaljivo, ali biolog Terence D. Capellini je odlučio ocijeniti dijelove tijela koji nas čine ljudima, a upravo je zdjelica čini se glavna, piše The Harvard Gazette

U konačnici, dizajnirana je kako bismo mogli uspravno hodati na dvije noge i upravo će ona omogućiti majkama da rode bebe s velikom mozgom. Iako svi znamo što je zdjelica, malo se toga zna o tome kako i kada utječe na razvoj fetusa. 

Nova studija iz njegovog laboratorija čini se sve mijenja, pokazuje zapravo kako se zdjelica razvijala te je identificirala gene i genetski kod koji dirigiraju cijelim procesom. Upravo bi ovi podaci jednog dana mogli pomoći kod prevencije i predviđanja problema sa zglobovima, kao što je osteoartritis. 

Ovaj rad je fokusiran na ono što je zajedničko ljudima, a to su te promjene na zdjelici koje su omogućile da stojimo uspravno i hodamo na dvije noge te da možemo roditi djecu s većom glavom, navodi.

Znanstvenici su napravili RNA test kako bi otkrili koji geni u tom području su potaknuli oblikovanje zdjelice kako bi ona bila potpora za hodanje na dvije noge. 
U usporedbi s čimpanzama i gorilama, kraća i šira zdjelica ljudima omogućuje da održavaju i ravnotežu prilikom hoda i stajanja bez da se moramo naginjati prema naprijed. Isto tako ona pomaže kod povećanja rodnice. 

Uzimanje jednog suplementa u mladosti pomaže spriječiti osteoporozu u starosti

Znanstvenici su uspoređivali ove razlike kod ljudi i životinja (čimpanze i gorile), a rezultati su pokazali iznenađujuć utjecaj koji je prirodna selekcija imala na ljudsku zdjelicu i crijevnu kost (ilium). Kako bi saznali kada će ilium i zdjelica utjecati na formiranje rodnog kanala, pratili su embrije od 4 do 12 tjedana stari ispod mikroskopa uz pristanak osoba koje su namjerno prekinule trudnoću. Uspoređivali su primjere od razvoja ljudske zdjelice i životinjskog modela (miševa) kako bi otkrili što to utječe na promjene. 

Liječnica izdvojila 6 pregleda koje biste trebali napraviti svake godine – mogu vam spasiti život

“Hodanje na dvije noge je utjecalo na oblik zdjelice, što utječe na razvoj bolesti kasnije u životu. Željeli smo otkriti taj mehanizam. Zašto te promjene na zdjelici utječu na rizik od razvoja bolesti kuka? Doći do tih spoznaja na molekularnoj razini će biti najvažnije”, zaključili su autori studije. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo