Što nikako ne trebate reći osobama koje boluju od raka i kako im možete pomoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što nikako ne trebate reći osobama koje boluju od raka i kako im možete pomoći

Na žalost, u današnje vrijeme gotovo svi znaju nekoga tko je prebolio ili upravo boluje od raka. Ali možda niste svjesni svega kroz što bolesnici prolaze. Da biste bili pomoć i podrška nekome do koga vam je stalo, dobro je znati kakav je njihov svakodnevni život, uključujući stvari koje vam možda neće reći.

U ovih 50 mitova o raku morate odmah prestati vjerovati, upozoravaju liječnici

Naučite li tumačiti znakove koje vam član obitelji ili blizak prijatelj šalje, bit ćete spremniji pomoći im kada je najpotrebnije.

Ponudite pomoć kada je doista potrebna

Rečenica: “Javi mi ako mogu učiniti bilo što!” zvuči dobro, ali zapravo predstavlja teret bliskoj osobi koja osjeća obavezu da vas nazove i zatraži pomoć. Bolje je dati konkretan prijedlog, kao što je: “Mogu li ti donijeti večeru u utorak?” Ili “Znam da sutra ideš na kontrolu, doći ću po tebe i odvesti te do liječnika.” Također, nazovite kada ste na putu do trgovine i pitajte što treba iz trgovine.

Kada netko ima ozbiljnu bolest kao što je rak, možda neće htjeti tražiti pomoć, ali sigurno će je rado primiti od bliske osobe koja će bez puno pitanja znati kada treba uskočiti.

Ne uspoređujte

Ako je vaša tetka, suradnica ili susjeda imala istu vrstu raka, pokušajte to ne spominjati osobi koja trenutačno boluje.

Rak je komplicirana i neprevidiva bolest, i premda mogu postojati neke sličnosti, ne postoje dvije osobe koje prolaze kroz ista emocionalna i fizička iskustva.

“Prošla sam kemoterapiju u trudnoći.” Evo što pacijenti koji su preživjeli rak žele da znate o kemoterapiji

Smijete govoriti o svom životu

Ukoliko se ustručavate razgovarati s bolesnom osobom o stvarima koje se vama događaju, osobito onim lijepim i zabavnim događajima, slobodno se opustite. Osoba koja vas voli želi s vama i dalje održavati pravi odnos, a on podrazumijeva da zna što se dobro s vama događa.

Informacije iz vašeg svakodnevnog života bliskoj, teško bolesnoj osobi mogu pomoći da se malo opusti i na trenutak odmakne od svoje realnosti.

Nazovite prije nego dođete u posjet

Koliko god da ste bliski s bolesnom osobom,  javite se da dolazite. Vaš prijatelj možda se baš sprema malo zadrijemati ili mu je liječnik nakon kemoterapije preporučio da ne dolazi neko vrijeme u bliski kontakt s drugim ljudima. Možda se baš sprema liječniku ili je netko drugi svratio u posjet… Što god bilo, svakako nazovite i najavite svoj dolazak.

Mladi pomažu mladima pobijediti rak – pružaju podršku i nadu

Budite spremni za ono što vas očekuje

Tijekom i nakon terapije fizičko i mentalno zdravlje vama bliske osobe može se mijenjati iz sata u sat, a osjećaj mučnine nakon kemoterapije čak i iz minute u minutu. Ako ste zadnji put uživali u posjetu jer je vaš prijatelj (ili rođak) bio u izvrsnoj formi i vrlo  optimistično raspoložen, drugi put vas možda očekuje posve drugačija situacija, a možda će zbog općeg lošeg stanja bolesnik otkazati posjet.

Ne zaboravite već sutra provjeriti  kako stoje stvari, puno znači da vodite brigu i uvijek ste tu za njega.

Prehrana i rak – mogu li pogrešna hrana i suplementi smanjiti učinak terapije?

Ne pretjerujte s oduševljenjem

U redu je dati kompliment osobi do koje vam je stalo ako smatrate da  će joj to podići samopouzdanje. Ali ne morate pretjerivati u pokušaju da dočarate kako iznenađujuće dobro izgleda. To može izazvati potpuno drugačiji učinak od onoga koji ste željeli postići jer će se bolesna osoba zapitati što ste očekivali da ćete vidjeti – hodajući leš?!

Zapamtite da ne možete vidjeti rak ili bilo kakvu bol koju netko osjeća. I vjerojatno ni najbolesnija osoba ne želi čuti da izgleda umorno ili da se treba još više odmarati.

Dodir ima iscijeljujuću moć

Ponudite zagrljaj bolesnoj osobi. Uz dijagnozu kao što je rak često dolazi puno fizičke boli – od kemoterapije, operativnog zahvata te od širokog raspona simptoma koji dolaze uz ovu bolest.

Netko tko svakodnevno prolazi kroz toliko muke sigurno ima potrebu za fizičkim dodirom koji ne uzrokuje bol. To može biti masaža ruku, leđa ili samo običan zagraljaj. Uvijek prvo pitajte!

Suzdržite se od savjeta za koje niste stručni

Lijepo je pokazati zanimanje za to kako napreduje liječenje i pritom dati punu podršku. Međutim, na tome biste se trebali zadržati, osobito ako niste medicinske struke.

Nemojte savjetovati ili nametati ideje o alternativnim metodama liječenja kao o boljoj opciji – to što vam se čini da je takva metoda pomogla nekoj drugoj prijateljici, ne znači da će pomoći svakome.

Radije ohrabrite osobu do koje vam je stalo da o svemu što je muči i zabrinjava porazgovara sa svojim liječnikom.

20 posto svih onkoloških bolesnika umire zbog posljedica pothranjenosti

Nikad ne spominjite ovo…

  • Nemojte pitati bolesnika kakve su mu šanse za ozdravljenje. Ako želi o tome razgovarati, sam će pokrenuti tu temu.
  • Ne govorite o njegovoj bolesti kao o dobroj vrsti raka. Svaki rak je teško pobijediti, čak i kad su svi izgledi na strani bolesnika.
  • Ne spominjite životne navike bolesnika, poput pušenja, loše prehrane i slično – to samo može probuditi osjećaj krivice i srama.

Ne zaboravite na obitelj bolesnika

Kad netko ima rak, cijela obitelj osjeća posljedice. Sjetite se najbližih članova obitelji i pitajte ih kako se osjećaju. Vjerojatno prolaze kroz vrlo teško razdoblje u životu i pritom imaju pune ruke posla.

Budite tu i za njih, ukoliko ste u mogućnosti. To će puno značiti vašem  prijatelju koji je bolestan i sam ne može pomoći svojim najdražima.

Što bi oni koji boluju od raka trebali jesti, a što izbjegavati?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo