Zdravlje

Zdravlje

Što oblik stolice govori o zdravlju probave? Ovih 5 znakova otkriva da nešto nije u redu

Shutterstock

Ponekad i probava otkriva puno o zdravlju organizma.

Iako su mnogi svjesni kako izgled kože, noktiju ili kose može otkriti da nešto s organizmom možda nije u redu, voditeljica centra Beauty Chef, Carla Oats navodi kako mnogi ipak ne znaju na koji način i stolica može otkriti isto. 

“Rad crijeva može otkriti mnogo o zdravlju, pa je zdrava probava važnija nego što mislite”, navodi. Puno je faktora koji će utjecati na stolicu, poput prehrane, unos alkohola, stresa… Carla pojašnjava kako su nedavna istraživanja pokazala kako je  dolazak na toalet tri puta u danu do tri puta u tjednu odraz zdravlja probavnog sustava. 

Možda niste znali ali postoji nešto što se zove Bristol Stool Chart, i dobro je mjesto za početne korake kod otkrivanja što stolica otkriva o vašem zdravlju. Postoji od 1998., a napravljena je na sveučilištu Bristol gdje su znanstvenici napravili jednostavanu tablicu kojom opisuju sedam najčešćih izgleda stolice – od zatvora do normalnog izgleda pa i proljeva. 

Tako se na prvom mjestu opisuje kao “zečji izmet” koji se sastoji od grudica koje se teško izbacuju i to se smatra znakom jakog zatvora, pa sve do “tekuće” koja zauzima sedmo mjesto, gdje je u pitanju proljev. 

Što je ‘psihobiotička’ dijeta? Pomaže kod borbe protiv stresa i čuva zdravlje probave

Tip dva stolice prema ovoj tablici je u obliku kobasice ali u komadićima, dok je tip tri oblik kobasice s pukotinama. Na četvrtom mjestu je glatka i kompaktna… Peto mjesto zauzima mekana stolica – nedostaje vlakana. Pahuljasti komadići nepravilnih rubova su na šestom mjestu i znače blagi proljev.  Svaki tip stolice, otkriva, ima svoje značenje, od premalog unosa vlakana do blagog zatvora.  Tip tri i četiri se smatra dobrim oblikom stolice koji mogu otkriti da je s probavom sve u redu, a ako to niste vi primijetili, barem znate što trebate postići. 

Znakovi koji otkrivaju da nešto nije u redu: 

 1. zatvor koji se ponavlja
 2. proljev koji se ponavlja
 3. jaka bol u abdomenu 
 4. stolica koja je jako neugodnog mirisa i ostaje na površini
 5. tamna ili crvena stolica za koju nije odgovorna vaša prehrana 

Namirnice za bolju probavu:

 • leća
 • chia sjemenke 
 • zob 
 • kruške
 • voće i povrće s korom
 • cjelovite žitarice
 • orašasti plodovi 

Što i kako jesti kad vas muči nadutost? Dijeta s malo FODMAP-a mogla bi biti rješenje

Prije svega, jedite hranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem i voćem. Biljna prehrana ne znači jesti isključivo namirnice biljnog podrijetla, ali barem polovica vašeg tanjura trebala bi biti biljna hrana, koja nam osigurava mnoge korisne vitamine, minerale i antioksidanse te je prepuna vlakana. Vlakna normaliziraju rad crijeva, povećavaju težinu i veličinu vaše stolice i omekšavaju je. Obilnu stolicu lakše je izbaciti, čime se smanjuje mogućnost zatvora. Ako imate rijetku, vodenastu stolicu, vlakna mogu pomoći u njezinu stvrdnjavanju jer apsorbiraju vodu i povećavaju masu stolice.

 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo