Zdravlje

Zdravlje

Što riskiramo ako koristimo štapiće za uši – u ušima?

Vjerojatno niste ni sami preopitkivali smijete li gurati štapiće za uši, u uši, s obzirom na to da se i zovu štapići za uši. Onda pogledate na ambalažu i vidite prilično jasan crtež koji pokazuje kako se štapići ne trebaju gurati u uho, odnosno ušni kanal, zvukovod – onaj koji najviše svrbi i u kojem ostanu ostaci pjene i vode nakon pranja kose.

Zašto postoje onda štapići za uši?

Štapići za uši primarno se trebaju koristiti za čišćenje ušne školjke. Zapravo, za svaku vanjsku upotrebu štapić za uši je odličan izbor. No, kada želite pročistiti ušne kanale od voska koji se u njemu proizvodi – štapić za uho ne treba koristiti.

Razloga postoji nekoliko:

  • Postoji mogućnost da oštetite bubnjić ako štapić gurnete preduboko u zvukovod. Bubnjić se nalazi puno bliže nego što to mislimo, a već kada cijelu vatu gurnemo u uho, riskiramo ozljedu bubnjića, koja se mora operacijski liječiti.

  • Pri čišćenju se također odstranjuje samo dio voska iz uha, a ostatak se gura dublje gdje ga ne možemo očistiti uz pomoć vode i sapuna. Vosak se tako skuplja, dok kontinuirano novi nastaje te on postaje sve gušći i sve mu je čvršća konzistencija.

  • Vosak je zapravo prirodni antibiotik kojeg stvara naš organizam. Vosak štiti zvukovod i bubnjić od infekcija.

Kako onda čistiti uši?

Stara izreka kaže kako u uši ne bismo trebali gurati ništa manje od lakta, a toga biste se i trebali držati zbog zdravlja sluha.

Dok se ušna školjka treba čistiti štapićem za uho, ušni kanal očistite uz pomoć vode i sapuna. To je najbolje učiniti dok perete kosu, tada ćete ubiti dvije muhe, jednim udarcem. Kako biste uho osušili, uzmite tanki ručnik ili krpicu te je stavite na svoj prst. Laganim pokretima očistite vanjski dio ušnog kanala, a možete i tapkati.

Kao moguće rješenje, iako ga se ne savjetuje često koristiti, je tijekom sušenja kose staviti fen na najnižu moguću razinu i na hladno te iz daleka prosušiti unutrašnjost uha. Odnosno, uperiti fen u smjeru uha dok ne osjetite da je ostatak vode ispario.

Uši možete očistiti i uz već poznate tuljke za čišćenje ušiju, a danas postoji i niz kupovnih i spremnih sredstava koji će vam pomoći kod čišćenja.

Pogledajte kako u sedam dana potpuno očistiti i osvježiti kožu lica, a pročitajte i 6 razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo