Zdravlje

Zdravlje

Što se sve računa kao nevjera?

Iako se pravila veza mijenjaju kako se društvo razvija i parovi imaju više slobode nego ranije, prevara je i dalje čin zbog kojeg veze pucaju. Što je točno prevara, kako biste se ponijeli da vas partner prevari te definiraju li muškarci i žene nevjeru na jednak način – neka su od pitanja kojima se nedavno pozabavilo jedno američko istraživanje.

Nekoliko američkih stranica za online upoznavanje provelo je manje istraživanje na 2,700 samaca starih između 18 i 60 godina.

Što je točno prevara za muškarce i žene? Studija je otkrila kako 100 posto ženskih ispitanica ljubljenje partnera s drugom osobom smatra prevarom, dok na isti način razmišlja 86 posto muškaraca.

Sukladno tome, 77 posto žena i emocionalnu vezu s drugom osobom smatra nevjerom, u odnosu na 55 posto muškaraca. Također, oko 82 posto žena i 56 posto muškaraca slanje SMS poruka ili online flert ubrajaju u nevjeru.

“Žene su oduvijek bile sklonije monogamiji nego muškarci”, kaže Rachel Sussman, bračni i obiteljski terapeut iz New Yorka, koja je pomogla u analiziranju rezultata dobivenih studijom.

Unatoč razlikama u definiranju prevare, dvije trećine ispitanika razmotrilo bi udaju za osobu koja je bila nevjerna u ranijim vezama, ali ovisno o uvjetima takvih prevara. No, broj se spušta na 20 posto ako je partner bio nevjeran individualnom ispitaniku, a samo 4 posto njih kaže kako bi definitivno uplovili u brak s osobom koja im je bila nevjerna. 

“Neki ljudi lakše opraštaju od drugih. Ipak se radi o teškoj stvari koju treba prebroditi i koja može predstavljati znatan problem u vezi. No ako se prebrodi, par će postati jači i povezaniji”, dodaje Sussman.

“Kada se ove statistike uzmu u obzir, treba zapamtiti kako različita razmišljanja o ovoj problematici mogu stvoriti razdor u vezi. Komunikacija i razgovor prije nego do problema dođe važni su kako bi se izgradilo povjerenje u vezi i kako bi oba partnera bila “na istoj stranici”, zaključuje Sussman.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo