Zdravlje

Zdravlje

Što su to miogeloze i kako ih liječiti?

Miogeloze su nakupine mliječnih kiselina u mišiću ili neposredno oko istoga. Nastaju kada limfne žlijezde i cirkulacija ne prenose mliječnu kiselinu do jetre.

Nastankom miogeloza osjećate bolne kvržice u leđima čija veličina može varirati. Te kvržice osjećamo prilikom sjedenja, kretanja ili ležanja. Najčešće se stvaraju u predjelu vrata, ramena i srednjega dijela leđa.

Uzrok miogeloza

Nastaju zbog nepravilnoga sjedenja koji dovodi do promjene na mišićima kralježnice.

Mišići sve to pamte i tijekom anaerobne fizičke aktivnosti kao nusproizvod stvaraju mliječnu kiselinu, ističe maserka Judita Ivanković, vlasnica kozmetičkoga salona Antonija.

Miogeloze mogu nastati i zbog stresa koji pospješuje stvaranje mliječne kiseline, a pritom mišićima nedostaje kisik. Razina mliječne kiseline raste te se stvaraju miogeloze koje uzrokuju bol u mišićima, a dolazi i do mišićne iscrpljenosti.

Velika količina mliječnih masnih kiselina stvara pritisak te nadražuje živčane završetke i tada se pojavljuje bolan osjećaj u mišićima, naglašava maserka.

Liječenje miogeloza

Liječnici i maseri preporučuju prvenstveno prevenciju stvaranja mliječnih naslaga, a to postižete svakodnevnom tjelovježbom. Ujutro, nakon što ustanete iz kreveta, trebali biste se istegnuti i razgibati. Zatim, važno je promijeniti prehranu jer mliječni proizvodi i šećer potiču dodatno stvaranje kiselina. Nadalje, unatoč ubrzanim danima potreban je odmor i smanjenje stresa. Redovna meditacija, šetnja ili čitanje knjige smiruju um i tijelo. Maserka napominje kako se miogeloze mogu suzbiti redovitim masažama i to svaki drugi dan kako bi se postepeno razgradile.

Također, mogu se primijeniti tretmani elektroterapije kao što je ultrazvuk jer svojim toplinskim učinkom pozitivno utječe na opuštanje mišića, kaže Judita Ivanković

Koje su psihičke posljedice spontanoga pobačaja?

Foto: Shutterstock

M.S. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo