Zdravlje

Zdravlje

Što trebate znati o lećama za daltonizam?

Foto: Shutterstock

Daltonizam je poremećaj prepoznavanja boja. Kod osoba oboljelih od daltonizma dolazi do poremećaja u receptorima boja.

Razdioba receptora ne razvija se pravilno te oboljeli ne raspoznaju nijanse ili boje kako treba. Čovjek ima pet osjetila kojima prima i šalje informacije, a uloga vida je 90 posto. Kako bi se izbjegao nedostatak raspoznavanja boja koriste se leće koje su napravljene od specijalnoga sloja.

Što boje govore o nama?

Što su to leće za daltoniste

Radi se o specijalnim naočalnim lećama koje su prekrivene posebnim slojem koji omogućava raspoznavanje onih nijansa boja koje ranije nisu bile moguće, istaknula je dr.med. Irena Filipović-Grčić, specijalistica oftamologije

Sloj je napravljen na način da prilikom prelaska svjetlosti kroz njega mijenja spektar svjetlost tako da kod daltonista izaziva sličan podražaj kao kod osoba s pravilnim razlikovanjem boja.

“Prilikom konstruiranja ovog sloja trebalo je voditi računa o tome da djelovanje vrši na srednjim valnim duljinama, dakle crveno-zelena gdje se nedostatak i javlja, a da pri tome na kratkim valnim duljinama-plava, ima što slabije djelovanje.”, kaže dr. Filipović-Grčić.

Hrvatska je trenutno jedina u regiji koja nudi mogućnost naočala i leća za korekciju daltonizma.

Kako postajete kandidat za leće?

Ova vrsta leća još uvijek nije dostupna svakome, budući da se ne mogu dobiti na recept nego se plaća puna cijena. Ove leće pomažu većini daltonista, no oboljelima od kombiniranoga poremećaja kolornoga vida na crvenu i zelenu boju ne mogu pomoći.

“Nakon obavljenog pregleda za korekciju daltonizma u našoj ordinaciji ako je pacijent kandidat za takve naočale, iste naočale se mogu i naručiti. Testiranje za raspoznavanje boja se radi uz pomoć posebnog Atlasa i ako je pacijent zadovoljan postignutim poboljšanjem odmah može naručiti korektivne naočalne leće. Vrijeme potrebno za izradu je približno dva tjedna. Ukoliko je potrebno naočale se izrađuju i sa dioptrijom i za daljinu i blizinu.”, objašnjava oftamologinja.

Senilna makularna degeneracija – jedan od najčešćih uzroka gubitka vida

Foto: Shutterstock

M.S. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo