Što ustvari znači kada vam ispadaju trepavice i kada morate liječniku? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što ustvari znači kada vam ispadaju trepavice i kada morate liječniku?

Shutterstock 1029004006

Osim kad se nađu u oku i stvaraju nelagodu, nitko ne želi nakon skidanja šminke na vati vidjeti nekoliko njih.

S obzirom na proizvode koje na njih nanosimo, ili na to da ih stalno diramo prstima, očekivano je da će ispadati, ali ako vam se čini da ih je posljednjih dana puno više nego prije na vatici za skidanje šminke, možda se radi o nekom drugom problemu. Stručnjaci za magazin Byrdie tvrde kako u danu izgubimo oko 4 trepavice, pa se to može i smatrati normalnim.

Napominju da i maskara može biti odgovorna za gubitak više trepavica jer često uzrokuju alergije. Ako vaša koža reagira loše na neke od kemikalija koje se koriste u maskarama, to može biti recept za gubitak trepavica. Svrbež očiju, suzenje su samo od nekih simptoma alergije na maskaru. Savjet je da ju prestanete koristiti ako primjećujete probleme, a na sreću postoje i oni proizvodi koji su namijenjeni osjetljivoj koži pa ih vrijedi isprobati.

Evo što vaš miris znoja otkriva o vašem zdravlju i kada se trebate ozbiljno zabrinuti

Osim maskare i uvijači za trepavice vam sigurno ne koriste kao zaštita od ispadanja trepavica – što ih više pritišćemo to su veće šanse da će ispasti. Uz to, ako niste sredstvo čistili dugo, šanse da ćete ošteti trepavice su još veće jer se na njemu vjerojatno nataložio sloj prljavštine i masnoća, ali i bakterija koje također mogu oštetiti trepavice.

Nije u pitanju samo izgled

Osim načina na koji njegujete lice, gubitak trepavica može biti i znak da nešto nije dobro sa zdravljem. Ono što bi moglo biti prvi uzrok su problemi sa štitnjačom koja utječe na sve biološke procese u tijelu, pa tako i na rast i gubitak kose. Sve bolesti štitnjače uključuju i gubitak ili tanjenje trepavica, a mogu se javljati i gubitak kose, promjene u apetitu i ostali problemi vezani za hormone. Porazgovarajte s liječnikom ako se bojite da se radi o problemima sa zdravljem.

Upala očnih vjeđa ili blefaritis

I ovo stanje može utjecati na gubitak trepavica, ali ćete vjerojatno primijetiti da nešto nije u redu. Upala očnih vjeđa (blefaritis) može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Iako ne utječe na vid, može biti prilično neugodno stanje jer će uzrokovati crvenilo oka. Osobe koje muči ovaj problem, vjerojatno imaju velikih problema ako žele da im trepavice budu guste i duge. Svakako je potrebno posjetiti liječnika koji će prepisati lijek od kojeg će vam sigurno biti bolje.

3 najbolja ulja za njegu vaše kože – kako djeluju i kako ih koristiti

Učestalo trljanje oka, alopecija ili neko drugo stanje nastalo kao posljedica upale može uzrokovati štetu na trepavicama. Svakako je važno provoditi higijenu oko područja oka, ne rastežite tanku kožu na kapcima i ne nanosite proizvode koji će izazvati kod vas alergijsku reakciju. Naravno, prije odlaska na počinak morate ukloniti svu šminku s oka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo