Strah od debljanja velika je prepreka prestanku pušenja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Strah od debljanja velika je prepreka prestanku pušenja

Strah od mogućeg nakupljanja kilograma nakon prestanka pušenja, većinu pušača spriječi u namjeri iako su svjesni svih dobrobiti prestanka, navodi nova studija.

Sasvim je uobičajeno da bivši pušaći u prvoj godini mogu nakupiti od 8 do 14 kilograma, smatraju istraživači s Penn State sveučilišta medicine.

U svrhu studije, okupljeno je 186 pušaća koji su potražili pomoć pri prestanku pušenja, i 102 ispitanika koji to nisu učinili, a pušili su u prosjeku pet cigareta na dan. Od njih se tražilo da ispune upitnik o tome koliko su kilograma dobili nakon prošlog prestanka pušenja i da li se pribojavaju da će se to ponoviti. Svi ispitanici su jednako zabrinuti oko viška kilograma koji prijete, a razlika je  bila u tome jesu li već imali slično iskustvo ili ne.

Od svih okupljenih ispitanika, njih 53 posto se već jednom odreklo cigarete i dobili su nekoliko kilograma. Obeshrabreni tim iskustvom manje je vjerojatno da će potražiti pomoć i odustati od prestanka, rezultati su to studije objavljene u časopisu “Clinical Practice“.

“Možda ne bismo trebali biti iznenađeni da oni koji su se jednom opekli ne žele proći kroz isto iako su svjesni dobrobiti koje donosi prestanak pušenja“, kaže Susan Veldheer, menađer projekta na Penn State sveučilištu.

Liječnici bi trebali pacijente upitati jesu li imali navedenih problema u prošlim pokušajima te im pomoći savjetima i pažnjom, smatraju autori ovog istraživanja.

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo