Zdravlje

Zdravlje

Svako 4. dijete ima poteškoće s vidom

Prethodno se smatralo kako svako 20. dijete predškolske dobi ima probleme s vidom, no američko je istraživanje pokazalo kako je riječ o svakom četvrtom djetetu!

Stručnjaci Sveučilišta Medicinskog fakulteta Keck iz Južne Kalifornije otkrili su poražavajuću situaciju s dječjim vidom nakon što su pregledali gotovo 10.000 mališana starih između šest mjeseci i šest godina. Ustanovili su kako je četiri posto mališana kratkovidno, a 21 posto je dalekovidno. Čak je deset posto djece imalo grešku u zaobljenosti rožnice, što je uzrokovalo astigmatizam (poteškoća fokusiranja koja vodi zamućenom vidu).

Kratkovidnost mališana spriječite igrom na otvorenom

Osim ovih lakših poteškoća s vidom, zvanim refraktivnim anomalijama, američki su istraživači ustanovili i veći broj ozbiljnijih slučajeva: dva posto mališana imalo je strabizam (nepravilno centriranje, odnosno “bježanje” oka), oko pet posto malih ispitanika bilo je slabovidno (pojava oslabljenog vida na oku, a da se pritom na oku ne mogu vidjeti nikakve patološke promjene). Obje ove poteškoće mogu dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne tretiraju rano u djetinjstvu.

Stručnjaci su također uspjeli identificirati nekoliko bitnih faktora rizika za probleme s vidom, koji uključuju izloženost dimu i nedovoljan pristup zdravstvenom osiguranju.

Studija objavljena u časopisu Ophtalmology pokazala je kako djeca mogu prerasti kratkovidnost i astigmatizam, ali ne i dalekovidnost. Stručnjaci upozoravaju na bitnost ranog okulističkog pregleda mališana, kojim se mogu otkriti poteškoće s vidom te tako pravodobno reagirati.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo