Zdravlje

Zdravlje

Sve što morate znati o magneziju – koliko ga trebate, kako prepoznati manjak u organizmu i gdje ga pronaći

Foto: Shutterstock

Bez magnezija naše tijelo ne bi mogli funkcionirati pravilno.

Radi se u vrlo važnom mineralu koji, osim što pomaže radu crijeva, ključan je za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate), lakše se nosimo sa stresom, ublažujemo glavobolju, sprječavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja. Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij.

Naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente. Ako tijelo ne dobiva magnezij, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate koje svakodnevno unosimo. Stotine enzima se aktivira zbog magnezija i jedino tako organizam iskorištava hranjive vrijednosti namirnica.

Možete ga pronaći u napicima i namirnicama, a važno je prepoznati da ga u vašem organizmu nedostaje.

Koliko ga trebate?

Odrasla žena treba u danu u organizam unositi oko 310 miligrama magnezija, nakon napunjene 30-te godine, 320. Trudnicama se preporučuje dnevni unos od dodatnih 40 miligrama. Odrastao muškarac će trebati oko 400, ili 420 miligrama ako je stariji od 32 godine. Djeca ga trebaju od 30 do 410 miligrama, ovisno o dobi i spolu, ali o tome je svakako dobro porazgovarati s liječnikom.

Sjemenke bundeve, lana, suncokreta… Koje jesti za visoki tlak, a koje za zdrave kosti?

Uzimate li ga dovoljno?

Puno je onih koji kroz prehranu ne unose dovoljno magnezija, a ako se taj manjak dugo ignorira, može doći do negativnih posljedica za zdravlje. Dijabetes, visok krvni tlak i migrene su samo neke od njih. Odrasli ljudi, alkoholičari, o osobe koje imaju dijabetes tip 2 ili probavne tegobe, vjerojatno nemaju dovoljne količine ovog minerala u organizmu.

Možete li se „predozirati“ magnezijem?

Ako ste zdravi, vaši će bubrezi izbaciti višak magnezija, ali ipak previše ovog minerala može uzrokovati grčenje mišića i mučninu.

Dobrobiti magnezija

Jača kosti

Vaš organizam koristi magnezij kako bi proizvelo nove stanice kosti, a istraživanja potvrđuju kako može štititi od propadanja koštanje mase, loma i osteoporoze.

Sprečava upale

Upalni procesi imunološkom sustavu znače moguću štetu, a ovaj će mineral pomoći tijelu da se bori protiv virusa, ali će i ubrzati zarastanje rana. Ako imate upale često, one mogu dovesti do bolesti srca, artritisa i dijabetesa. Magnezij će djelovati kao prevencija.

Štiti srce

Magnezij pomaže radu srca, a dovoljne količine u organizmu mogu smanjiti šanse da će doći do kardiovaskularnih oboljenja. Opušta žile i tako drži krvni tlak pod kontrolom.

Prevenira migrene

Stručnjaci smatraju kako magnezij blokira ili dovodi u ravnotežu kemikalije u mozgu i prevenira sužavanje krvnih žila. Vjerojatnije da ćete imati migrene ako nemate dovoljno magnezija u organizmu.

5 zdravih zamjena za jela s krumpirom – neke od njih su jednostavno savršene

Prevenira dijabetes

Pomaže inzulinu da radi kako treba, a kako on kontrolira razinu šećera u krvi, jasno je da je magnezij potreban.

Izvori magnezija

Orašasti plodovi i sjemenke

Samo 28 g badema će vam ponuditi oko 80 miligrama magnezija. Dobre su opcije i sjemenke suncokreta, bundeve i kikiriki.

Cjelovite žitarice

Ne samo da sadrže puno vlakana već su i pune magnezija. Dvije kriške kruha od cjelovitih žitarica sadrže čak 45 miligrama ovog minerala.

Avokado

Odličan je izvor magnezija kako ga god pripremali. Uz njega, nudi i zdrave masnoće, vlakna i folate.

Tamno zeleno lisnato povrće

Oko 150 miligrama magnezija dobit ćete iz samo 28 grama špinata ili salate. Kelj je isto odličan izvor magnezija a osim njega ovo povrće nudi vitamine, željezo i kalcij.

Grahorice

Možda ćete više jesti grahorice ako znate da će vam jedna mala porcija pružiti oko 60 miligrama magnezija, a možete ih dodavati skoro svakom jelu.

Kako kombinirati magnezij i lijekove?

Razgovarajte s liječnikom prije nego uzmete dodatke prehrani koje sadrže magnezij i važno je dobro znati koje lijekove pijete. Neki od njih mogu otežati apsorpciju magnezija u organizmu. Suplementi mogu smanjiti djelotvornost nekih lijekova.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo