Zdravlje

Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Danas, na sam dan obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, na zagrebačkom Cvjetnom trgu postavit će se HUHIV INFO šator. Tradicionalno s volonterima, partnerima i prijateljima iz Hrvatskog crvenog križa i Udruženja studenata medicine CroMSIC, obilježit će se ovaj dan dan zajedno s građanima, dijeliti edukativne materijale, pružati informacije i ukazivati na važnost testiranja, informiranja i zaštite.

Udruge HUHIV i Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba ujedinjuje se s organizacijama, institucijama, ključnim kreatorima javnog mnijenja i voditeljima vlada diljem Europe u svrhu povećanja svjesnosti o prednostima testiranja na HIV. Europski tjedan testiranja na HIV održava se s ciljem smanjenja kasnih dijagnoza nastojeći osigurati svjesnost svog trenutnog HIV statusa kod što većeg broja ljudi. Naglašavaju se edukacija o HIV-u i testiranje na HIV, posebno namijenjeni mladima i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om.

Načini prijenosa HIV-a

HIV je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.

Testirajte se!

Testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Unatoč postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, na žalost izostaje značajniji uspjeh – broj testiranja u Hrvatskoj proteklih godina je vrlo malen.

Izbjegavanje službenih zdravstvenih ustanova radi testiranja i savjetovanja zbog nelagode populacijskih skupina koje se nalaze pod povećanim rizikom od zaraze krvlju prenosivim zaraznim bolestima u svijetu je odavno prepoznato kao jedan od glavnih razloga neuspjeha programa sprječavanja širenja ovih bolesti. Težište savjetovanja i testiranja stoga je premješteno iz zdravstvenih ustanova na teren, u zajednicu. Jedino se tako, organiziranim programima prevencije i probira, može uspješno povećati obuhvat osoba s rizikom od zaraze HIV-om.

Pretpostavlja se da u Gradu Zagrebu živi najmanje 50.000 osoba s rizikom od zaraze HIV-om. Na području cijele Hrvatske živi najmanje 200.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Godišnje se u najboljem slučaju do sada dobrovoljno testiralo tek dva posto te populacije odnosno najviše 4.000 ljudi. Ova jednostavna matematika govori o stvarnom uvidu u epidemiološku sliku zaraze HIV-om u Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo