Zdravlje

Zdravlje

Svjetski je dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Na današnji dan obilježavamo dan svijesnosti o kroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne putove i koje nije potpuno reverzibilno. Ovo smanjenje protoka zraka obično je progresivno i povezano s upalnim odgovorom pluća na štetne čestice ili plinove.

Sama riječ kronična znači da ovu bolest nećete preboljeti. Više od deset posto svjetske populacije starije od 40 godina ima KOPB, a stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije smatraju kako će KOPB biti na 3. mjestu uzročnika smrtnosti do 2020. godine, što ovu bolest čini gorućim javnozdravstvenim problemom.

Pluća osobe koja boluje od KOPB-a imaju smanjenu prohodnost dišnih putova, Tako manje zraka stiže do pluća jer su stjenke dišnih putova su zadebljane i natečene, dišni putovi su stisnutu malim mišićima koji ih obuhvaćaju, a dišni putovi proizvode sluz koju bolesnici iskašljavaju. Maleni plućni mjehurići (alveole) se ne mogu pravilno prazniti što stvara osjećaj ‘teških’,, “punih” pluća; uzrokuje ‘zaduhu’.

KOPB se dijagnosticira jednostavnom i bezbolnom metodom koja se zove spirometrija. Liječnik će vas zamoliti da dišete u gumenu cijev spojenu na stroj zvan spirometar.

Od KOPB-a obolijevaju odrasli, dok djecu ova bolest ne pogađa. Većina KOPB bolesnika su pušači ili su nekad pušili – bilo koji oblik pušenja može uzrokovati ovu bolest. Neki KOPB bolesnici su dugo godina živjeli u kući gdje se koristilo grijanje u slabo prozračenim prostorijama, a drugi su dugo godina radili na mjestima koja su bila vrlo prašnjava ili zadimljena.

Zdravim navikama ublažite simptome

Simptome ove bolesti možete olakšati i ublažiti promjenama svojih navika, no ne možete ih u potpunosti ukloniti.

Prestanite pušiti. To je najveći korak koji možete napraviti u olakšanju tereta bolesti. Ako imate problema s prestankom pušenja obratite se svom liječniku i članovima obitelji za savjete i pomoć. Otvorite prozore kako bi prozračili prostorije kada kuhate, kada su prisutni jaki mirisi, kada se grijete na drva. Zatvorite prozore kada je zrak vani zagađen ili kada je prisutna velika količina polena u zraku. Posjetite svog liječnika barem dva puta godišnje, pa čak i ako se osjećate dobro i zamolite ga da vam provjeri plućnu funkciju. Trebali bi se svake godine cijepiti protiv gripe kako bi smanjili šanse obolijevanje od te bolesti koja bi vam mogla znatno pogoršati simptome KOPB-a.

Također možete naučiti vježbe disanja koje vam mogu biti od velike pomoći jer ćete njima ojačati mišiće za disanje. Redovite se krećite i bavite tjelovježbom.

Lijekovi za liječenje KOPB-a dolaze u mnogo oblika poput inhalera, sirupa, tableta… Ako vam liječnik propiše lijekove koje morate inhalirati zamolite ga da vam detaljno opiše način korištenja takvih lijekova.

Ako primijetite nešto od sljedećeg, odmah pozovite hitnu pomoć:

  • teško govorite
  • teško hodate
  • usne ili nokti su vam sive ili plave boje
  • lijeku za olakšavanje simptoma treba dugo vremena da počne djelovati ili uopće ne djeluje
  • imate ubrzani puls

Kako prestati pušiti?

Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih
od 18 godina. Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao
čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i
ostalog. Pušači su podložniji zloćudnim bolestima, krvožilnim bolestima i bolestima dišnog sustava, no udisanje duhanskog
dima itekako ugrožava i nepušače. Upravo zato je prestanak pušenja najbolja
zdravstvena odluka i za pušača i za njegovu okolinu.

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo