Zdravlje

Zdravlje

Tablete joda se ne smiju koristiti u preventivne svrhe, a evo kada i kako nam mogu pomoći

Shutterstock

Potaknuti velikom potražnjom građana za tabletama joda i brojnim pitanjima o načinu njihova korištenja, zamolili smo specijalista nuklearne medicine, dr. med. Josipa Staničića za pojašnjenje.

Iznimno je važno napomenuti kako se tablete joda nikada ne bi smjele koristiti “na svoju ruku” i da se do njih može doći isključivo putem recepta.

“Radi se o vrlo visokim količinama joda u tim tabletama koje ga sadrže i oko 500 puta više od preporučene doze, korisne su samo u specifičnim situacijama i za vrlo specifičan tip zračenja. Koristit se po preporuci stožera, liječnika i putem recepta“, ističe dr. Staničić.

Što ako nam tablete joda ipak zatrebaju, na koji način će nam one pomoći i koje probleme mogu spriječiti?

Liječnik odgovara kako tako visoke količine joda u organizmu mogu dovesti do efekta kada štitnjača ustvari prestaje s nakupljanjem joda i sintezom hormona. Koristeći takav efekt mi ustvari sprječavamo unos radioaktivnog joda koji bi u nekom trenutku mogao kontaminirati neko područje, hranu, vodu ili zrak. Tako ustvari sprečavamo koncentraciju radioaktivnog joda koji bi mogao isto tako iznutra ozračiti štinjaću, gdje se može inducirati karcinogeneza.

Što morate znati o štitnjači i jodu te zašto se ne preporuča uzimanje dodatnih preparata s jodom

Važno je istaknuti i kako se ni u kom slučaju tablete joda ne bi trebale koristiti u preventivne svrhe. “One se uzimaju praktički u tom trenutku, dakle treba ih uzeti ili neposredno prije trenutka kontaminacije potencijalnog zračenja ili unutar sat do maksimalno 2 nakon tog trenutka. Ako se uzmu prije, a naročito naknadno, mogu biti čak i kontraproduktivne pa osim nuspojava može doći i do sprečavanja izlučivanja opasnog radioaktivnog joda iz organizma gdje dolazi do kontraefekta. Pa umjesto da spriječimo ulazak u organizam ili ubrzamo njegovo izlučivanje, ustvari ga zadržavamo u štitnjači”, ističe sugovornik.

Tko tablete joda smije koristiti, a za koga su strogo zabranjene?

“Postoje jasne kontraindikacije kad imate bilo teži oblik bolesti štitnjače nije dobro uzimati te tablete jer može doći do dodatnih problema, a najkorisnije su kod osoba do 40 godina, novorođenčadi, djece i trudnica”. Ističe te dodaje kako po zakonima i pravilnicima imamo sve organizirano, postoje službe koje se time bave i koje možda i ova panična reakcija  malo razbudi. Nema razloga za paniku, nadamo se da će se cijela situacija “demontirati” da neće doći do eskalacija”, zaključio je sugovornik.

Cijeli razgovor s liječnikom pogledajte u videu: 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo