Zdravlje

Zdravlje

Tableti mogu uzrokovati dermatitis!

Gotovo je nemoguće izbjegavati proizvode i uređaje koji sadrže nikal, stoga je preporučljivo koristiti zaštitne navlake kako bi se kontakt s njima sveo na najmanju moguću mjeru.

Dermatolozi Sveučilišta Kalifornija upozorili su široku javnost na opasnost koja nam prijeti iz pametnih uređaja: telefona, tableta, prijenosnika i sličnih uređaj bez kojih je danas život otežan, a nekima i nezamisliv. Naime, mnogi od takvih uređaja sadrže nikel – najčešći alergen koji djeluje kao okidač alergijske reakcije u podložnih osoba.

Pišući u časopisu Pediatrics, američki stručnjaci savjetuju kako je važno osvijestiti korištenje svakodnevnih predmeta i s njima postupati pametnije. Primjerice, ako vaš tablet sadrži metalno kućište, šanse su da je napravljen i o nikla. Ako ga držite u krilu, vrlo lako možete razviti dermatitis po bedrima ili se osip može pojaviti na vašim prstima.

Gotovo je nemoguće izbjegavati proizvode i uređaje koji sadrže nikal, stoga je preporučljivo koristiti zaštitne navlake kako bi se kontakt s njima sveo na najmanju moguću mjeru.

Što znate o niklu?

Nikal je metal koji predstavlja uzrok najčešćih kontaktnih alergija u industrijaliziranom svijetu. Kod osjetljivih ljudi kontakt s njime potiče organizam da ga prepoznaje kao uzročnika upale. Kako imunološki sustav postaje preaktivan, dolazi do stvaranja klasičnih simptoma upale: svrbeža, crvenila, oticanja, ožiljaka i plikova. Ova neugodna pojava na koži često zahvaćene osobe ostavlja izbezumljenima jer nikako ne mogu povezati uzrok.

Nikal je blistavi metal srebrnobijele boje otporan na koroziju, a nalazimo ga u škarama, nakitu, patentnom zatvaraču, mobitelima, tabletima, kvakama, kovanicama, priboru za jelo i mnogim drugim predmetima s kojima se srećemo svakodnevno.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo