Zdravlje

Zdravlje

Tate se u pandemiji više bave djecom, a češće pomažu i oko zadaće! Mame, slažete li se?

Shutterstock

Udruga Status M u suradnji s udrugom RODA – Roditelji u akciji, Zakladom Solidarna te Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, provela je online kampanju i događaj Festival Tata, u sklopu kojeg je uspješno održan foto natječaj prikaza života očeva u Hrvatskoj u doba korona krize te istraživanje utjecaja pandemije na očinstvo u Hrvatskoj.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tata provedena je i internetska anketa “Utjecaj pandemije COVID-19 na roditeljske prakse očeva” u kojoj su sudjelovali očevi diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali trend većeg uključenja očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci te intenzivnijeg provođenja zajedničkog vremena s djecom. Oko 20% očeva provodi više vremena s djecom tijekom pandemije, njih 26% češće vodi djecu u prirodu, 27% očeva češće nego prije pomaže djeci u izvršavanju školskih zadataka, a 18% očeva češće nego prije čita sa svojom djecom.

Više se bavim kućanskim poslovima i više sam s djetetom, što mi održava razinu pozitivne energije. S druge strane, radim dokasna kada dijete zaspi i nemam uopće vremena za sebe. Sada znam kako je majkama, pogotovo onim zaposlenima, rekao je jedan od očeva sudionika ankete.

Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata, komentira:

Rezultati ankete pokazuju da očevi tijekom pandemije preuzimaju na sebe veći dio obveza brige za djecu nego što su to činili prije. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Možda će to biti jedan od pozitivnih ishoda pandemije i korak prema uistinu ravnopravnom roditeljstvu.

Već treću godinu zaredom, organizacija Status M zajedno s partnerima provodi Festival tata, događanje posvećeno angažiranom očinstvu čiji je cilj inspirirati očeve na brižno i aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti uključenog očinstva.

Festival tata prvi je festival u Hrvatskoj koji se obraća tatama i koji naglašava važnost brižnog roditeljstva. Organizira se treću godinu zaredom, naslanjajući se na projekt Švedski očevi fotografa Johana Bävmana koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta.

O važnosti festivala Mirna Jurić iz Veleposlanstva Kraljevine Švedske rekla je:

Za djecu su jednako važni i očevi i majke i zato je važno poticati i promicati ravnopravnu uključenost očeva u odgoj djece. Veseli nas da se svake godine Festivalu priključi sve više očeva i već se veselimo novim izdanjima u godinama koje dolaze.

“Ravnopravna uključenost očeva u brigu o djeci donosi višestruku, dugoročnu dobrobit za cijelu obitelji, ali i za društvo, zato nastavljamo s aktivnostima poticanja ravnopravnog roditeljstva i nakon Festivala”, zaključila je Jasena Knez Radolović iz udruge Roda. Status M i partneri će uz pomoć društvenih mreža i stranice festivaltata.hr nastaviti i nakon Festivala aktivno poticati očeve u Hrvatskoj na aktivno sudjelovanje u odgoju i brižno roditeljstvo.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo