Zdravlje

Zdravlje

Transplantirano srce – viši rizik od raka kože

Pripremite se za operaciju

Pacijenti s transplantiranim srcem skloniji su razvijanju raka kože, pokazalo je američko istraživanje.

Pacijenti kojima je transplantiran neki organ općenito su izloženi povišenom riziku razvijanja karcinoma jer moraju koristiti imunosupresivne lijekove kako bi spriječili svoje tijelo da odbaci novi organ. Nažalost, ovi lijekovi također mogu dozvoliti rast malog tumora.

Jednako tako, pacijenti s transplantiranim srcem su izloženi četiri do 30 puta većem riziku od raka jer zahtijevaju najveće doze imunosupresivnih lijekova. Prema Nacionalnim institutima za zdravlje, rak je odgovoran za četvrtinu smrtnih slučajeva osoba s transplantiranim srcem unutar tri godine nakon operacije. Najčešće je riječ o raku kože i limfnog sustava, no stručnjaci još uvijek ne mogu objasniti zašto su ovi pacijenti posebno osjetljivi na rak kože.

Tako su istraživači Sveučilišta Northwestern proučavali gotovo 6300 pacijenata s transplantiranim srcem i ustanovili kako je 228 razvilo bazocelularni karcinom (3,6 posto pacijenata), 289 je razvilo karcinom pločastih stanica (4,6 posto) i 22 s melanomom (0,03 posto).

Američki su stručnjaci također ustanovili kako su pacijenti s transplantiranim srcem koji su razvili menalnom šest puta imali veće izglede umrijeti u odnosu na zdrave osobe.

Liječnici savjetuju pacijentima koji dobe novo srce da koriste kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (i to ne samo u ljetnim mjesecima) i da više pažnje posvete svom načinu oblačenja (preporučuju duge rukave i nogavice, neovisno o godišnjem dobu).

Do sličnih su rezultata došli stručnjaci Klinike Mayo koji su prošle godine objavili rezultate svog istraživanja: “Primatelji transplantacijskih organa imaju povećani rizik za razvoj karcinoma kože. Incidencija i faktori rizika već su dobro dokumentirani u pacijenata kojima je transplantiran bubreg. Međutim, ovakvi su podaci slabije obrađeni u pacijenata s transplantiranim srcem, koji pak imaju dvostruko veći rizik za razvoj karcinoma kože, u odnosu na pacijente koji su prošli transplantaciju bubrega”, upozoravaju autori studije. Razloge za ovakav pronalazak znanstvenici vide u pojačanoj uporabi imunosupresiva te u starijoj dobi u vrijeme transplantacije. Transplantirano srce – viši rizik multiplih karcinoma kože

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo