Zdravlje

Zdravlje

Treba li cijepiti dijete protiv gripe? Evo što pedijatrica kaže

Robert Anic/PIXSELL

Zaštita školske djece od gripe u obliku cjepiva preporučljiva je, tvrdi pedijatrica te pojašnjava koje su razlike u doziranju.

Iva Palčić, spec. pedijatrije i uža spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena u Zagrebu dotakla se tabu teme o cjepivima te preporučila kada je najbolje cijepiti dijete te koje su moguće nuspojave. 

10 namirnica uz koje ćete zaboraviti na gripu i prehlade

Bliži se sezona gripe? Je li preporučljivo i od koje dobi cijepiti dijete?

Djeca školskog uzrasta mogu se cijepiti protiv gripe isto kao i djeca vrtićke dobi. Cjepivo je registrirano za djecu od godine dana pa na više s time da je jedina razlika da se prvo cjepivo u sezoni, do devete godine, daje u dvije doze, a kasnije ide u jednoj dozi, pred svaku sezonu gripe.

Kakve nuspojave možemo očekivati od cjepiva?

Nuspojave, ako postoje, vrlo su blage, kao i kod većine cjepiva. 

Gripa, prehlada, upala pluća – ovako izgleda prevencija i liječenje

Podsjetimo, u Hrvatskoj je, prema podacima HZJZ-a, u protekloj sezoni zabilježeno ukupno 61.206 prijavljenih osoba oboljelih od gripe, te je zabilježeno 107 smrti dok se protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe.

Cijepljenje protiv gripe obavlja se svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli se u pravilu cijepe jedanput. Oba cjepiva mogu se primiti istodobno odvojenom aplikacijom, osiguravajući tako dvostruku zaštitu tijekom jednog posjeta liječniku.

Jedan od noviteta za nadolazeću sezonu gripe je i nabavka četverovalentnog cjepiva o čijim je prednostima govorio dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog Centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naručeno je 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe, koje će, za određene kategorije rizične skupine stanovništva, biti besplatno. Svi ostali isto to cjepivo mogu kupiti u ljekarnama i ono je jedino na tržištu kojim se protiv gripe mogu cijepiti djeca već od 6 mjeseci starosti i trudnice. Jedna od posebnosti četverovalentnog cjepiva je ta što ono ima još jedan soj gripe B, koja je do sada bila nepredvidiva i koja je mogla ugroziti naše sugrađane čak i ako su se cijepili trovalentnim cjepivom. Nabavom četverovalentnog cjepiva otklanjamo mogućnost zaraze tim drugim sojem B, tako da će naši sugrađani biti u potpunosti “pokriveni” cjepivom protiv gripe. S ovim četverovalentnim cjepivom bit će pokriveni protiv soja gripe A1N1, H3N2 i dva soja virusne gripe B, pojasnio je dr. Draženović.

Osim gripe, velik rizik i ozbiljne zdravstvene komplikacije uzrokuju i bolesti uzrokovane pneumokoknom bakterijom. Najčešće su ugrožena djeca, osobe starije od 65 godina i bolesnici s kroničnim bolestima.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo