Zdravlje

Zdravlje

Treba li miješati posao i zadovoljstvo?

Veza s kolegom čini vam se idealnom avanturom koja može podići dosadan radni tjedan i začiniti stvari u uredu? Budite oprezni! Naravno, stvari mogu biti sjajne, ali mogu krenuti i po zlu.

Prije nego se odlučite spojiti “business & pleasure” dobro razmislite o sljedećim faktorima:

Veličina je bitna

Mali i srednje veliki uredi baš i nisu najbolje okruženje za početak nove veze. Iako zaljubljivanje u kolegu nije idealno za bilo kakvo radno okruženje, ovo posebno vrijedi za male urede gdje se svi znaju – i privatno i poslovno.

S druge strane, sasvim je prirodno da vas privuče osoba s kojom svaki dan provodite vrijeme. Veliki uredi u tom su smislu impersonalni, a mala radna okruženja više zbližavaju ljude, pa se suradnici maju priliku puno bolje upoznati. Tako potencijalne iskre i započinjanje ljubavnih veza dolaze prirodno i same po sebi.

Uredske veze jako su zanimljiveUvjeti su optimalni

Ako ste u vezi s kolegom, možete preskočiti sve korake koje inače poduzimate kako biste impresionirali potencijalnog partnera. Već ste u direktnom kontaktu svaki dan, razgovarate i o poslu i o životu, popijete kavu zajedno, povremeno odete na ručak – gotovo kao rani stadiji veze.

Prijeći granicu ili ne?

Treba li prijeći granicu poslovnog odnosa ili ne? Prije nego donesete konačnu odluku, razmislite o razlozima za i protiv uredske veze. Samo tada se možete zapitati da li je konačan ishod vrijedan cijene koju ćete potencijalno platiti.


“Business & plesure”

Kao i kod ostalih veza, najveće uzbuđene vlada u samom početku: flert, tajni mailovi, osmjesi i dodiri i posebne male šale. Sve ovo definitivno će vam podići radni dan. Što još dobroga donose uredske veze?

  • Imat ćete novog partnera za ručak i osobnog “povjerenika” na poslu. Inače dosadna pauza može lako postati zabavna, puna flerta i smijanja. Kad sljedeći put pričate o poslu, on ili ona će točno znati o čemu se radi. Vjerujte, puno je lakše nego partnera uhodavati u vlastiti poslovni život, tempo i probleme.
  • Uvijek ćete imati o čemu razgovarati kada ste nasamo, neće biti neugodnih rupa i pauza. Ukoliko i nastupi šutnja, imate as u rukavu. Uvijek možete potegnuti pitanje posla i radnog dana.
  • Ako je između vas jaka kemija, vjerojatno ćete uz privatan imati i dobar i uspješan poslovni odnos.

“Business, not plesure”
Kao i u svakodnevnom životu, s dobrim ponekad dolazi i loše. Ako stvari ne idu dobro, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim aspektima, partner će to nužno osjetiti na vlastitoj koži.

Kolega i partner?

  • Što ste više zajedno van poslovnog okruženja, stvarate posebnu vrstu zajednice. Pomalo se i otuđujete od ostalih kolega. Najgore što možete napraviti je udaljiti se od najbližih suradnika, posebno onih s kojima ste ostvarili i privatan odnos. Ako stvari na poslu krenu loše, shvatit ćete da ste autsajder i da vam se ne povjeravaju više kao nekad.
  • Ukoliko veza krene stranputicom, teško je izbjeći jedno drugo, pogotovo u malom uredu. U trenutku kad najmanje želite vidjeti svog partnera, on će izroniti negdje ispred vas. U većem uredu, možda se uspijete skloniti i izbjeći neugodan susret.
  • Uredski tračevi mogu pokvariti vaše šanse za promaknuće. Ako se vašem šefu učini da ste više zainteresirani za romantičnu vezu, nego za novi posao, loše vam se piše.
  • Bez obzira na to koliko posla i aktivan privatni život vaše kolege imale, i dalje će vas nastojati uhvatiti na djelu.Ako osjete da je na pomolu nova uredska veza, čuvajte si leđa. Ne moramo ni govoriti kako će ovakva situacija utjecati na sliku vas kao vrhunskog profesionalca.

Prekid

Kao i kod drugih veza, jednog dana možda shvatite da vaša “uredska” romansa jednostavno nema budućnost. Ako se odlučite za prekid, radni tjedan od 40 sati mogao bi vam se učiniti kao vječnost. Čar prekidanja uobičajene veze leži u činjenici da partnera, ako ne želite, ne morate više nikada vidjeti. Očito, isto pravilo ne vrijedi i ako je vaš bivši parter i dalje vaš aktualni kolega.

Stoga, ako se ikada nađete u nedoumici po pitanju uredskih veza, vodite se svojim osjećajima i intuicijom, ali i dobro razmislite prije donošenja konačne odluke. Ukoliko niste apsolutno sigurni u svoje mogućnosti usklađivanja poslovnog i privatnog, uredsku vezu bolje je preskočiti.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo