Zdravlje

Zdravlje

Trebam li prestati pušiti ako bolest već postoji? Mitovi i istine o rizičnim faktorima za razvoj raka pluća

Shutterstock

Stope preživljavanja od raka pluća su uglavnom niže od onih za većinu vrsta raka, s ukupnim petogodišnjim preživljenjem od oko 16 posto.

U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 2012. godine među novootkrivenim malignim tumorima karcinom bronha i pluća kod muškaraca bio na prvom mjestu (18% svih slučajeva), a kod žena na trećem  (7% novootkrivenih tumora). Cjelokupno gledajući, prognoza raka pluća je puno lošija u usporedbi s nekim drugim sijelima raka. 

Razlikuju se atipične i bakterijske upale pluća, a o uzročniku ovisi i i način liječenja. Dok se bakterijske liječe antibioticima, atipične, odnosno virusne upale pluća liječe se, adekvatnim, antivirusnim lijekovima.

Danas je pušenje postalo glavni rizični čimbenik za razvoj velikog broja bolesti, među kojima su i rak bronha i pluća. Vrijeme je da saznamo što je istina, a što mit vezano za pušenje i razvoj ove teške bolesti.

Mit: Ako ste pušili godinama, prekasno je prestati 

Istina: Prestanak pušenja donosi promjene gotovo odmah. Poboljšava se cirkulacija i pluća odmah rade puno bolje. Rizik za razvojem raka pluća u kratkom će se vremenu smanjiti za 50 posto, u usporedbi s onima koji puše. 

Loš životni stil ubit će 50% ljudi: Nezarazne bolesti uzrok su preuranjene smrti u više od 65% slučajeva

Mit: “Light” cigarete su sigurnije od ostalih 

Istina: Donose jednak rizik, a posebno biste trebali pripaziti na mentol u duhanu jer neka istraživanja dokazuju da opasan proizvod. 

Mit: Marihuana nije opasna

Istina: Pušenje marihuane može povisiti rizik od razvoja raka pluća. Mnogi ljudi dodaju i duhan marihuanu, a neka istraživanja ukazuju da se radi o duplom riziku. 

Mit: Puder u prahu može biti uzrok

Istina: Istraživanja ne donose neke bitne poveznice između razvoja raka pluća i pudera u prahu. Osobe koje su okružene kemikalijama imaju veće šanse za razvoj raka. 

Visoki krvni tlak kod žena direktno je povezan i s nastankom raka dojke?

Mit: Nema smisla prestati ako bolest već postoji

Istina: Ako prestanete, terapija će bolje djelovati i posljedice mogu biti puno blaže. Ako je potrebna operacija, zna se da se puno brže i bolje oporavljaju bivši pušači od pušača. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo