Zdravlje

Zdravlje

Trovanje hranom vreba iz platnenih vrećica za kupnju

Reciklirajuće vrećice za kupnju sve su popularnije. Sve više i više osoba u njima nosi svoje namirnice, ali i ostale predmete koji ne stanu u “običnu” torbicu. No čini se kako smo s plastičnim vrećicama u smeće bacili i svoj oprez.

Naime, istraživanja preko velike bare su pokazala kako gotovo svaka šesta osoba redovito pere svoju platnenu vreću za kupnju! Svi ostali riskiraju otrovanje hranom. Ovo upozorenje imat će veću težinu za vrijeme toplijih dana kada se namirnice brže kvare, a naš rizik od obolijevanja postaje naglo veći.

Anketa koju je proveo program Home Food Safety pokazala je kako samo 15 posto Amerikanaca redovito pere svoju platnenu vreću – svi ostali omogućuju plodno tlo kolonijama bakterija, a da toga nisu ni svjesni.

“Dolazi do križne kontaminacije kada sokovi sirovog mesa ili bakterije zmazanih predmeta dođu u dodir s kuhanom hranom ili onom koja je spremna za konzumaciju, poput kruha ili povrća i voća. Neoprane vreće za hranu prepune su bakterija koje lako mogu zaraziti vašu hranu”, upozorila je Ruth Frechman, glasnogovornica američke Akademije nutricionizma i dijetetike.

S najvećim brojem trovanja hranom provezani su salmonela, listerija i E. coli.

Što možete učiniti za sebe i svoju obitelj?

Osigurajte si zdravlje redovitim pranjem platnenih vrećica, a obavezno pažljivo odvajajte sirovo meso i namirnice koje se odmah mogu pojesti – ne samo u vrećici nego i u hladnjaku ili na radnoj površini kuhinje. Također temeljito čistite sve površine na kojima ostavljate vrećice, pa makar i na kratko, uz kuhinjske površine. Vrećice nemojte držati u prtljažniku, nego na otvorenom i u dobro prozračenom prostoru.

“Kada kupujete namirnice, zamotajte meso i ribu u plastične omote prije nego ih stavite u platnenu vrećicu i koristite više vrećica koje lako možete razlikovati: jednu za sirovo meso, a drugu za hranu koju možete jesti bez kuhanja”. savjetovala je glasnogovornica Frechman.

Daske za rezanje temeljito isperite u toploj vodi sa sapunicom nakon svakog korištenja, a ako imaju pukotine ili tragove čestog korištenja noževa, zamijenite ih novima.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo