Zdravlje

Zdravlje

Tumor nokta – što točno potiče nastanak ove vrste melanoma?

Shutterstock

Vrlo često pacijenti dolaze dermatologu jer su primjetili tamnu promjenu ispod nokta.

Ponekad je promjena nastala naglo i neočekivano pa pacijenti traže hitan pregled ili tamna promjena raste sporo, ponekad nezamjetljivo pa se na pregled pacijenti odluče i nakon nekoliko mjeseci.

Znate li koji su simptomi raka debelog crijeva?

Kako do dijagnoze?

Tijekom pregleda dermatolog će napraviti dijgnostičku obradu tamnije promjene na noktu jer promjena može biti uzrokovana gljivama, ozljedama nokta, madežom ispod nokta ili malignim tumorom- melanomom. Najčešće se radi o krvarenju ispod nokta koje može nastati i kod najmanje traume. Može se raditi i o pigmentaciji, madežu ili o tumoru baze nokta – melanomu. U ovom slučaju potreban je pregled kod liječnika i dermatoskopija baze nokta. Ponekad je potrebno i kirurški ukoniti takav nokat i poslati na patohistološku analizu kako bi se isključila sumnja na melanom.

Uvijek se radi dermatokospija nokta kojoj se može utvrditi da li se radi o dobroćudnoj promjeni ili ne,da li se radi o krvarenju ispod nokta uzrokovanoj traumom nokta uslijed sporta, ili nošenjem suke obuće i sl. Ako se sumnja na gljivičnu infekciju radi se i mikološka obrada.

Melanom nokta nije čest i pripada u akrolentiginozne oblike melanoma. Ovaj rjeđi oblik melanoma može izgledati kao tamna mrlja pod noktom koja raste i ne prolazi ili kao kvržica pod noktom. Što točno potiče nastanak ove rjeđe vrste melanoma niti je točno utvrđeno, ali je do sada utvrđeno u pacijentica koje su koristile UV lampe u svrhu geliranja noktiju.

Kemoterapija: donosi li više dobroga ili lošega?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo