Zdravlje

Zdravlje

Tumorski markeri: Ako su povišeni, znači li to da je u pitanju rak?

Shutterstock

Tumorski markeri su biomarkeri koji se mogu naći u krvi (najčešće), urinu ili tkivima osoba koje imaju malignu bolest.

Postoji više tipova markera, a svaki je vezan za određeni tumor ili skupinu malignih tumora, te se koriste u onkologiji za otkrivanja prisustva i aktivnosti bolesti. Tumorske markere može proizvoditi sam tumor ili ne-tumorske stanice kao odgovor na prisustvo tumora u organizmu. Većinu tumorskih markera proizvode i normalne stanice i tumorske stanice, no tumorske stanice ih proizvode u većoj količini te zato njiova koncentracija u bolesnika s rakom može biti povišena. Treba napomenuti kako tm markeri nisu definitivan dijagnostički test, te je uvijek dijagnozu potrebno potvrditi biopsijom.

​Važno je naglasiti da povišeni tumorski markeri ne znače nužno da osoba ima malignu bolest. Generalno, ne preporuča se rutinsko kontroliranje tumorskih markera zbog njihove nespecifičnosti. Naime, tumorski markeri mogu biti povišeni zbog niza stanja (primjerice PSA može biti povišen kod hiperplazije prostate, a CA19-9 kod pankreatitisa), a također je moguće i obratno – bolesnik s aktivnom malignom bolešću ne mora imati povišene tumorske markere. Ipak, tumorski markeri su korisno sredstvo u praćenju bolesnika, jer se analizom njihova trenda ponekad može predvidjeti povrat bolesti ili pogoršanje nalaza prije nego što to pokažu slikovne metode. Svakako je najpametnije odluku o kontroli tm markera prepustiti iskusnom onkologu koji će znati procijeniti važnost nalaza koji je zatražio.

​Neki od tumorskih biljega koji se češće koriste

CEA (karcinoembrijski antigen) – Radi se o tumorskom biljegu koji se normalno proizvodi u probavnom traktu tijekom fetalnog razvoja, dok kasnije njegova produkcija prestaje. U skladu s tim, vrijednosti CEA u krvi u odraslih su obično vrlo niske (2-4 ng/ml). CEA može biti povišen u osoba s određenim tipovima raka, prvenstveno porijekla iz probavnog trakta (rak debelog crijeva, želuca, gušterače), ali i kod raka pluća, dojke i medularnog karcinoma štitnjače. Treba napomenuti da su vrijednosti CEA obično povišene u osoba koje puše.  

Bolesti kojih se morate paziti u proljeće – pogotovo problema s kralježnicom, zglobovima i tetivama

CA19-9 (karbohidratni antigen 19-9) – Važan je u dijagnostici i praćenju bolesnika s rakom gušterače, iako povremeno može biti povišen i kod drugih tumora smještenih u trbuhu. Poznato je da osobe s nedostatkom Lewisovog antigena A na crvenim krvnim stanicama ne mogu proizvesti navedeni tumorski marker. Takvih je osoba u bijeloj populaciji oko 10%, i one čak i u slučaju vrlo velikih tumora gušterače imaju vrlo niske ili nedetektabilne vrijednosti CA19-9.

Rijedak oblik raka krvi: Kako vaš obiteljski liječnik može prepoznati simptome multiplog mijeloma?

PSA (prostata-specifični antigen) se mjeri u krvi. Radi se o supstanci koju proizvodi prostata te je u većini slučajeva povišen u bolesnika s rakom prostate. Međutim, PSA isto tako može biti povišen u nekim drugim benignim stanjima, poput infekcije ili upale prostate te hiperplazije prostate. Dakle, sam nalaz povišenog PSA ne znači odmah da osoba boluje od raka prostate, no nalaže daljnju obradu.

CA125 (karcinomski antigen 125) otkriven je 1984. godine, a pronađen je u tkivu fetusa, epitelu bronha i bronhiola zdravih osoba. Važan je u dijagnostici i praćenju raka jajnika. Povišen je u preko 80% slučajeva kod seroznog ovarijalnog karcinoma, a vrijednosti obično prate veličinu tumorske mase (bilježi se porast biljega kako tumor raste). Ipak, može biti povišen i u nekim benignim stanjima kao što su endometrioza te upala jajnika i jajovoda.

Ako primijetite ovih 6 simptoma, a cijepili ste se protiv COVID-19, odmah tražite hitnu liječničku pomoć

Više pročitajte na onkologija.net

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo