Zdravlje

Zdravlje

U Hrvatskoj se obilježava tjedan ADHD-a

U povodu tijedna ADHD-a razgovarali smo s Markom Ferekom, osnivačem udruge Buđenje.

Udruga za razumijevanje ADHD-a “Buđenje“ organizira predavanja na temu: “Hiperaktivni sanjari – osobno iskustvo“. Predavanja govore o različitosti svakog pojedinca na kojima predavač dijeli svoje životno iskustvo i znanja. Pročitajte intervju s Markom Ferekom, predsjednikom udruge.

Što vas je ponukalo na osnivanje udruge Buđenje?

Predsjednik udruge Marko Ferek

Prije desetak godina kada sam shvatio da moje probleme koje sam imao u životu opisuje nešto pod nazivom ADHD, odlučio sam potražiti pomoć pa tako i istomišljenike s kojima ću moći podijeliti svoja iskustva. No ubrzo sam shvatio da nema nigdje nikakve podrške te sam prepušten samom sebi. Također sam se već osjećao dosta kompetentnim u znanju ADHD-a i imao sam jaku potrebu da svojim iskustvom pomognem drugima. Odlučio sam to napraviti kroz javna predavanja. Tako je nastala udruga Buđenje kroz koju sam htio podići razinu svijesti o ADHD-u i okupiti pojedince sa sličnim iskustvima.

Što je ADHD?

ADHD je danas najčešći mentalni poremećaj kod školske djece. U razredu od 30-ak učenika dvoje do troje djece ima ADHD. ADHD dolazi od engleske skraćenice attention deficit/hyperactivity disorder što u prijevodu znači deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj. Njega karakteriziraju tri glavna simptoma – nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost.

To su djeca koja imaju problema s koncentracijom, često sanjare i u svojem su svijetu. Kod hiperaktivnosti to su djeca koja se nakon kratkog vremena počinju vrpoljiti na stolici, tresti rukama ili nogama. Za njih se opisuje kao da ih pokreće motor zbog konstantne potrebe za kretnjom. Kod impulzivnosti to su djeca koja burno i nepromišljeno reagiraju zbog čega često završe u raznim konfliktima. Jako su nestrpljiva i teško, gotovo nemoguće im je čekati red kod nekih aktivnosti. Svi ti simptomi su prisutni kod svakog djeteta, no karakterističnost ADHD-a je da su svi ovi simptomi ekstremnije izraženi zbog čega osoba ne može normalno funkcionirati u dva ili više okruženja. Također, ADHD je prisutan i kod odraslih samo se neki simptomi izmjene. Primjerice hiperaktivnost će se smanjiti u odrasloj dobi ali će zato ostati nepažnja i impulzivnost. Odrasli s ADHD-om često imaju problema u organizaciji, obavljanju svakodnevnih aktivnosti, plaćanju računa i uvijek imaju osjećaj da ne stižu što dovodi do stresa. Teško zadržavaju stalni radni odnos. Njima treba stimulativno okruženje gdje oni znaju biti izuzetno uspješni. Zato i ne čudi činjenica da u zanimanjima poput show businessa, u glazbenoj industriji, novinarstvu, prodaji, zanimanjima poput vatrogasaca ili rad u hitnoj službi nalazimo mnogo odraslih s ADHD-om. Jer upravo u takvim zanimanjima osobine ADHD-a postaju prednost.

Koji su uzroci ADHD-a?

Točan uzrok ADHD se još ne zna, ali se zna da je genetski nasljedan.

Što očekujete od osoba koje dođu na vaše seminare?

Na seminarima želim približiti tematiku ADHD-a i moja glavna poruka je da osobe s ADHD-om neovisno o tome što imaju ADHD mogu biti uspješne i ispunjene osobe koje mogu itekako biti doprinos društvu. Ta poruka je jako bitna kako bi se skinula negativna stigma i sram oko ADHD-a. Upravo svojim primjerom želim roditeljima poručiti da najgore što mogu napraviti je ne suočiti se s problemom i prikrivati ga. Tek kada prihvatimo problem mi ga možemo rješavati. Što se dulje čeka i negira, ADHD zaista može postati razarajući, ne samo po pojedinca nego i za cijelu obitelj. Što su roditelji pa i učitelji više informiraniji o ADHD-u to bolje mogu objasniti djetetova ponašanja i samim time se promjene očekivanja.

Imate li podatke kolikim je osobama pomoglo vaše predavanje?

Kroz predavanja do danas je prošlo više od 20 000 roditelja, učitelja, psihologa te svi koji se bave djecom i odraslima. Čest slučaj je da ljudi dolaze s pričama kako im je predavanje promijenilo život jer vide da nije stvar lošeg karaktera nego da problem leži u ADHD-u – nečemu nad čime nemamo kontrolu. I sam se sjećam koliko je meni značila i pomogla informacija o ADHD-u. Dobio sam objašnjenje za sve svoje probleme i neuspjehe u životu i mogao sam krivnju sa samog sebe konačno odbaciti.

Raspored predavanja pogledajte ovdje: www.budenje.hr.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo