Zdravlje

Zdravlje

U kojim slučajevima se inkontinencija javlja kod muškaraca, a kada kod žena?

Shutterstock

Čak oko 40% žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagode pri spolnosti ili nevoljnog otjecanja mokraće koje su rezultat porođajne traume.

U muškaraca je najčešće posljedica benignog ili malignog uvećanja prostate, ali je ipak inkontinencija dvostruko učestalija u žena.

Porođaj, pogotovo uz urezivanje međice, ginekološka operacija ili pak proces starenja mogući su razlozi za nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice i rodnice. Debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronična infekcija mokraćnih organa i neurološke bolesti  dodatni su činitelji koji potiču inkontinenciju.

Nažalost, rijetke su one žene koje će takvu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Većina misli da će se rodnica i okolno tkivo vratiti u prijašnje stanje tijekom vremena ili smatraju da je nevoljno otjecanje urina pri kašljanju, kihanju, trčanju ili plesanju “normalna” pojava u koju ne treba intervenirati. Isto tako misle da je relaksacija rodnice nakon porođaja nepovratno stanje, a gubitak spolnog nadražaja i ugode zbog prerastezljive rodnice nepopravljiv. Zato je, nažalost, pojavnost inkontinencije koja se bilježi u mirovnim domovima viša od 50%.

Inkontinencija je važan javnozdravstveni problem zbog manjkave preventive, što rezultira visokim troškovima liječenja. Senzibiliziranjem javnosti i edukacuijom koja mora započeti već u rodilištu moguće je umanjiti izdatke. Preventivni programi moraju uključiti sustavno organizirane vježbe jačanja mišića dna zdjelice i maksimalnom promocijom neinvazivnih metoda liječenja.

Zadržavanje mokraće može uzrokovati ozbiljne probleme – evo koliko najduže smijete ‘trpjeti’

Operacijski pristup je neizbježan kada proces uznapreduje, a počesto donosi kirurške i anesteziološke rizike. Recidivi su česti. Ključno je izbjeći kirurgiju pravovremenom neinvazivnom intervencijom u mlađoj dobi (vježbe, laserska tehnika skraćivanja kolagena…).  

Izvor: Znanstveni skup „Poremećaji kontinencije i kronične bolesti“ 

Ove vježbe pomoći će vam da bolje kontrolirate mjehur i crijeva, a možete ih raditi baš svugdje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo