Zdravlje

Zdravlje

Ove vježbe pomoći će vam da bolje kontrolirate mjehur i crijeva, a možete ih raditi baš svugdje

Shutterstock

Vježbanje i održavanje mišića tijela dio je svakodnevice većine ljudi, jer tjelovježba, kao što znamo, pomaže zdravlju tijela te nas čini sretnima.

No, kad govorimo o vježbanju, ne smijemo zaboraviti na mišiće zdjeličnog dna koje bismo trebali održavati snažnima i to – Kegelovim vježbama. 

Brojne su prednosti Kegelovih vježbi, poput bolje kontrole mokraćnog mjehura i crijeva, bržeg oporavka od trudnoće i porođaja, povećanog seksualnog zadovoljstva i smanjenja rizika od vaginalnog prolapsa, ističu iz Intimine, brenda posvećenog ženskom intimnom zdravlju. Sve to su samo početne blagodati jačanja mišića zdjeličnog dna, a kako ih, nažalost, većina nas ne zna pravilno aktivirati, prikupili smo neke osnovne informacije kako biste ispravno krenuli s Kegelovim vježbama.

Trening za snažniju spolnu moć – naučite poboljšati seksualnu aktivnost

Činjenice o Kegelovim vježbama

Iako su nam neka područja intimnog zdravlja još uvijek neotkrivena, ove činjenice su dokaz da trening mišića zdjeličnog dna može pozitivno utjecati na naše zdravlje na više načina:

  • Kegelove vježbe su u 66% slučajeva učinkovite u rješavanju problema zdjeličnog dna (bez dodatnog liječenja).
  • 50% žena ne zna kako samostalno raditi odgovarajuće Kegelove vježbe.
  • Svaka četvrta žena starija od 18 godina doživi da ne uspije zadržati mokraću.
  • Trudnoća, porod i menopauza primarni su uzročnici inkontinencije.
  • Zdjelično dno je poput viseće mreže, proteže se od trtice do stidne kosti i povezano je s drugim funkcijama tijela.

Savjeti za Kegelove treninge izvan teretane

Kegelove vježbe možete izvoditi svakodnevno bez da itko zna. Također, možete nositi tzv. Kegelove vježbače dok radite, obavljate kupovinu, planinarite, igrate se s djecom i obavljate bilo koje druge svakodnevne zadatke. Za ove vježbe nije potrebna teretana, ali je potrebno znati kako ih pravilno izvoditi kako biste što prije došli do rezultata. Evo nekoliko savjeta kako početi:

1. Ispraznite mokraćni mjehur

Kegelove vježbe pomažu u borbi protiv slabe kontrole mjehura pa obavezno posjetite toalet prije vježbanja.

2. Pronađite prave mišiće

Korištenjem utega za Kegelove vježbe ili pametnog trenera lakše ćete prepoznati mišiće koje je potrebno aktivirati. Svaka uputstva za Kegelove vježbe kažu da stisnemo mišiće, no često ne znamo gdje se oni nalaze ili koje zapravo trebamo stiskati.

3. Stisnite zdjelično dno 

Možete početi napinjati mišiće dok sjedite i onda nastaviti dok stojite ili dok ste u pokretu kroz dan. Pametni trener za Kegelove vježbe može vam signalizirati koje mišiće trebate uključiti.

4. Opustite mišiće

Tijekom vježbanja je potrebno napinjati i opuštati mišiće, a važno je da ih u trenucima opuštanja pokušate opustiti čim više. Na taj način, kada ponovo napnete mišiće, to činite punom snagom. I ne zaboravite disati, nema potrebe za zadržavanjem daha.

5. Ponavljajte i mijenjajte vježbe

Nakon nekoliko tjedana trebali biste primijetiti razliku u kontroli mjehura i snazi zdjeličnog dna, a dodatni plus mogu biti jači i duži orgazmi.

Važno je zapamtiti da nikad nije prerano ili prekasno početi s Kegelovim vježbama. Ove vježbe bi trebale biti dio vaše svakodnevne rutine kako biste održali svoje zdravlje te bili sretni, bez obzira na godine.

Inkontinenciju može uzrokovati anksioznost i pretilost, a javlja se i kod mladih ljudi

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo