Zdravlje

Zdravlje

Ublažite psorijazu prirodnim sredstvima

Osobe koje imaju psorijazu znaju da kako izgledaju loši dani, a kako izgledaju dobri. Dobri dani kod većine osoba su zaista dobri, jer gotovo da nemaju osjećaj da nešto nije u redu. Loši dani s druge strane su dani kada bi najradije oderali zahvaćeni dio kože. No, kako biste znali kako se boriti protiv nje, potrebno je znati što je ustvari psorijaza.

Poznato je da se naša koža neprestano obnavlja, a stanicama kože po prilici treba 28 dana da iz dubine dođe na površinu. Kod osoba koje imaju psorijazu, proces rasta kože ubrzan je za sedam puta, odnosno traje samo četiri dana, pa se kod ubrzanog rasta stanice nagomilavaju i stvaraju crvene, izbočene mrlje, koje su najčešće prekrivene ljuskama.

Psorijaza se javlja na određenim dijelovima koje, kao što su vlasište, koljena i laktovi, a zahvaćena područja razlikuju se od osobe do osobe. S obzirom da do sada nije otkriven uzrok psorijaze, pa tako niti lijek, taj period može biti vrlo težak, kojeg možete ublažiti određenim prirodnim postupcima i sredstvima.

Sunce, voda, ulje…

j

Osobe koje imaju psorijazu znaju da izlaganje kože suncu pomaže u ublažavanju simptoma psorijaze, a ljeto je najbolje vrijeme za to. Dovoljno će biti izlaganje zahvaćene kože do 30 minuta na dan u periodu od šest tjedana. Naime, izlaganje suncu smanjuje proizvodnju cikotina, a koji potiče upalne procese na koži. Kada suncu izlažete područja kože koja nisu zahvaćena psorijazom, normalno ju zaštitite kremama sa zaštitnim faktorom.

Kako biste si trenutno smanjili tegobe koje uzrokuje psorijaza, u toplu kupku dodajte nekoliko žlica biljnog ulja. Iako, će vam sama voda omekšati ružne ljuske koje se stvaraju na koži, voda će kožu isušiti kožu. Zato, prvih deset minuta opustite se u vodi i nakon toga dodajte ulje i kupajte se još pet minuta.

Ako želite smanjiti svrbež, okupajte se u hladnoj kupki u koju ste dodali ocat. Iako, se ne zna zbog čega, ocat pomaže u ublažavanju simptoma psorijaze, jer vjerojatno ubija bakterije na koži, a koje pogoršavaju simptome. U kupku možete dodati i zobeno brašno, koje će vam ublažiti simptome svrbeža. Važno je da je to brašno usitnjeno u prah.

Isušivanje i vlaženje

Mokru kožu, nakon kupanja ili tuširanja namažite hidratantnom kremom, kako ne bi došlo do isušivanja nakon što obrišete kožu s ručnikom. Stavite debeli sloj kreme kako biste zaustavili pucanje kože. Najbolje je da upotrebljavate kreme koje su masnije, a ne losione za tijelo, te pokušajte pronaći one koji sadrže ureu.

Također, pokušajte s kremom na bazi kamilice, koja bi vam isto trebala pomoći da ublažite upalni proces i ljuštenje kože.

k

Ulje čajevca još je jedna dobra solucija, a morate ga utrljati na zahvaćena mjesta nekoliko puta na dan. Ono će ublažiti ljuštenje i crvenilo, posebno kod blažih oblika psorijaze.

Vazelin možete upotrijebiti za uklanjanje ljuskica. Naravno, i aloe vera je vrlo dobra za simptome psorijaze, a ako ju koristite direktno iz biljke, otrgnite list i sok iscijedite na zahvaćena područja nekoliko puta na dan.

Omega 3

I prehranom možete pomoći u smanjenju simptoma psorijaze. Jedna žlica lanenog ulja na dan, koje je bogato omega 3 masnim kiselinama, blokira upalne procese koji se događaju u organizmu. Ako ste ljubitelj ribe, jedite ju što je više moguće, posebno losos, sardine i skušu. Naravno, i uzimanje ribljeg ulja tri puta tjedno po 1000 miligrama će vam pomoći u ublažavanju psorijaze.

Što činiti, a što ne?

Još kao malima roditelji su nam govorili da ne diramo, niti češemo rane, ugrize i ostala oštećenja i upalne procese na koži, ma koliko nas svrbjelo i smetalo. Tako je i sa psorijazom. Što manje prstima dirajte zahvaćena mjesta, kako ne biste s prstiju prenijeli bakterije, a s češanjem oštetili kožu, što bi moglo dovesti do još snažnije reakcije i rasplamsavanja psorijaze.

Preporuča da zahvaćeni dijelove tijela briju električnim aparatom, umjesto obične britvice, naravno ako vi to želite. Obična britvica može dodatno oštetiti i lakše ogrebati zahvaćena područja. Svakako, budite oprezni i s električnim aparatom.

kNjega vlasišta

Što se tiče njege kose čije je vlasište zahvaćeno psorijazom, nabavite posebni šampon koji u sebi sadrži katran kamenog ugljena. Kada ga nanesete, ostavite ga da djeluje 10 minuta, a zatim ga dobro isperite. Na početku tretmana, koristite ga na dnevnoj bazi, nakon toga dva puta tjedno, a kada se simptomi smire, kombinirajte ga s običnim šamponom. Pronađite nekoliko šampona koji imaju spomenuti sastojak, te ih izmjenjujte, jer će se nakon nekog vremena vaše vlasište priviknuti na određenu vrstu šampona, pa će učinak biti manji.

Stres i hladnoća

Poznato je da je jedan od “okidača” psorijaze stres, što znači da morate poraditi na njegovom suzbijanju. Vježbajte redovito, provodite vrijeme na čistom zraku, bavite se aktivnostima koje vas opuštaju. Izbjegavajte hladnoću, jer ona može pojačati simptome psorijaze, a zimi pazite da se oblačite dovoljno toplo.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo