Udomite psa i spriječite astmu kod svog mališana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Udomite psa i spriječite astmu kod svog mališana

Sigurno vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.

Sve dobrobiti kućnih ljubimaca za zdravlje

Ako želite smanjiti šanse da vaš mališan pati zbog astme, udomite psa ili mačku, savjetuju američki stručnjaci. Naime, kada su izloženi kućnom ljubimcu u ranoj dobi, djeca imaju manje izglede razviti astmu.

Čovjekov najbolji prijatelj mogao bi biti tajni sastojak koji sprječava razvijanje alergije i astme u vašeg mališana. Naime, dječji rizik od razvijanja upravo ovih stanja smanjuje se ako su ona izložena psu u svom domu u ranoj dobi. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Kalifornije koji su vidjeli kako miševi koji su bili izloženi psima imaju različite bakterije u svojim crijevima i slabije reagiraju na alergene. Jedna od takvih bakterija je i Lactobacillus johnsonii, koja pomaže smanjiti upalu dišnih puteva povezanu s astmom.

Stručnjaci su ustanovili kako su upalni odgovori povezani sa astmom bili znatno smanjeni kod laboratorijskih miševa koji su bili izloženi prašini s pasa, usporedno s miševima koji su izloženi prašini iz domova u kojima nije bilo kućnih ljubimaca te miševima koji su nisu bili izloženi nikakvoj prašini. Kada su miševima dali spomenutu bakteriju u hrani, zaključili su kako ona može spriječiti upalu u dišnim putevima.

Psi su se zaista dokazali kao čovjekovi najbolji prijatelji!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo