Zdravlje

Zdravlje

Ugrožava li računalo vaš vid?

Stručnjaci znaju da rad za osobnim računalom ne uzrokuje kratkovidnost, no veličina i oblik slova i brojki na ekranu te nepravilna rasvjeta prisiljavaju oči na povećani napor. Naučite izbjeći ove zamke.

kPonajprije, važno je naglasiti da ekran računala ne oštećuje vid. Točno je da ekran zamara oči, ali ne uzrokuje kratkovidnost. No ako ste dalekovidni, a to ne korigirate naočalama ili lećama, prijeti vam opasnost od prekomjernog zamora vida.

Zračenje

Ekran kompjutora nije izvor štetnog zračenja. On zrači umjerenu količinu rendgenskih i gama zraka te elektromagnetske valove, ali ne predstavlja veću opasnost od televizora ili bilo kojeg drugog uređaja u domaćinstvu. Nešto od toga može se čak “dotaknuti”: kad dodirnete ekran nakon što ste isključili kompjutor, osjetit ćete elektrostatički naboj. Problem za zdravlje mogu međutim biti čestice prašine koju elektromagnetski valovi privlače na ekran, pa on postaje sakupljalište nečistoća. Odatle potiče i neugoda za oči: smeta im suhoća uzrokovana prevelikom količinom prašine.

Zamor vida

kU pravilu je to posljedica nedovoljne jasnoće slike ili premalih znakova na ekranu. Gledanjem u ekran oko je izloženo stalnom naporu fokusiranja. Zamor očiju može biti i posljedica loše rasvjete u prostoriji. Svjetiljke s usmjerenim svjetlosnim snopom vrlo su moderne, ali i naporne za oči. Naime, one tjeraju oko na stalno prilagođavanje širenjem i stezanjem, u potrazi za najboljim osvjetljenjem između jakog svjetla svjetiljke i umjerenog svjetla u prostoriji. Najbolje je stoga difuzno svjetlo – ujednačeno, neutralne boje i bez sjena – poput svjetla koje daje oblačno nebo. To ćete postići vrlo jednostavno, neizravnim izvorom svjetla. Želite li radni stol osvijetliti neutralnim svjetlom, smjestite računalo pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na prozor

Mijenjajte žarište

Svaki telefonski poziv dobra je prilika da odvojite pogled od ekrana i pogledate u daljinu. Osjećaj suhoće očiju najbolje ćete spriječiti ako se povremeno umijete svježom vodom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo