Ugrušci u koronarnim stentovima češći ujutro - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ugrušci u koronarnim stentovima češći ujutro

Prethodna su istraživanja pokazala kako se rizik od moždanog udara najveći rano ujutro. Sada su stručnjaci ustanovili kako su rani jutarnji sati također veća opasnost za stvaranje ugrušaka u stentovima.

Srčani udari najčešće se događaju ponedjeljkom, što sugerira kako bi mogli biti povezani sa stresom na poslu.

Ugrušci u stentovima, mrežastim cjevčicama koje krvnu žilu održavaju protočnom, čećši su u ranim jutarnjim satima (oko sedam sati) i predstavljaju mogući okidač za moždani ili srčani udar, tvrde istraživači američke Klinike Mayo.

Za razliku od srčanih udara, koji se češće događaju zimi, ugrušci u stentovima (tromboza stenta) češći su ljeti i to u ranim jutarnjim satima. Dosežu porast u srpnju i početkom kolovoza, što se može objasniti povećanjem tjelesne aktivnosti u toplijim mjesecima, tvrde istraživači.

Iako su sami po sebi rijetki, krvni ugrušci koji nastaju nakon ugradnje stenta u arteriju mogu brzo dovesti do srčanog udara ili smrti – unatoč brzom liječenju. Upravo zato liječnici ulažu puno truda u njihovo sprječavanje.

“Znajući da se tromboza stenta može javiti ujutro upućuje na to da djelovanje lijekova oslabi rano ujutro. Možda bismo trebali dati lijekove dva puta dnevno kako bi ispravili. Dok ne možemo promijeniti prirodni ritam tijela, možda možemo doze antitrombotika podijeliti u jednu ujutro i jednu navečer”, tvrdi dr. David Holmes Jr., kardiolog Klinike Mayo.

Studija je objavljena u časopisu JACC: Cardiovascular Interventions.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo