Zdravlje

Zdravlje

Uključite u prehranu 4 lako dostupne namirnice i snizite kolesterol – savjet nutricionista

Za zdravlje srca važno je jesti prave namirnice.

Visok kolesterol može predstavljati veliku opasnost za vaše zdravlje i može ozbiljno ugroziti zdravlje srca. Kako kolesterol raste, tako se počnu razvijati masnoće koje otežavaju kolanje krvi kroz arterije. To se stanje naziva ateroskleroza, stanje koje može dovesti do krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara. Kako bi se sve to spriječili važno je jesti zdravu namirnicu koju srce i krvne žile vole. 

Zašto dolazi do povišenog kolesterola? 

Uzroci povišenog kolesterola u krvi mogu biti brojni – primjerice konzumiranje previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog kolesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost također mogu povećati vaš rizik. Ostali čimbenici načina života koji mogu doprinijeti visokom kolesterolu su neaktivnost i pušenje.
Vaša genetika također može utjecati na vaše šanse za razvoj visokog kolesterola. Geni se prenose s roditelja na djecu. Određeni geni upućuju vašem tijelu kako da obrađuje kolesterol i masti. Ako vaši roditelji imaju visok kolesterol, možda ste i vi izloženi većem riziku da ga imate. Druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, također mogu povećati rizik od razvoja visokog kolesterola i povezanih komplikacija.

1. Zob 

Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak. Tu su i vlakna koja će sniziti loš kolesterol, a prema pisanju Cleveland klinike, ako dodate samo šalicu zobene kaše svom obroku u danu, možete sniziti kolesterol za 5 do 8 posta. Za još bolji rezultat dobro je kaši dodati voće. 

2. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL “lošeg” kolesterola. Prošlogodišnja je studija pokazala da osobe koje jedu orahe svaki dan kroz dvije godine mogu utjecati na snižavanje lošeg kolesterola, ali i povisiti razine “dobrog” kolesterola. “Čestice LDL kolesterola dolaze u raznim veličinama, a istraživanja su pokazala kako su male, guste čestice LDL kolesterola češće povezane s aterosklerozom, plakom koji se nakuplja na arterijama”, navodi prof. Emilio Ros. Ako ne volite grickati orašaste plodove, onda ih dodajte jogurtu, kaši ili salatama. 

Bolesti modernog društva usko su povezane s crijevima – znate li što radite pogrešno?

3. Avokado

Avokado je voće prepuno masnoća, čak 77 posto kalorija iz njega upravo su masnoće. No, radi se o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske i jedne od najzdravijih vrsta prehrane poznate svijetu. Ako mislite da rade protiv dobrog kolesteroloza, u krivu ste jer će one ustvari sniziti šanse da se kod vas razviju bolesti srca.  Iako je banana postala poznata kao sinonim za kalij, jer se u 100 grama banane može pronaći 10 posto preporučene dnevne količine, u 100 grama avokada se nalazi 14 posto. Unos preporučene dnevne količine kalija važno je za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara. 

Ipak, treba pripaziti kako jedete avokado, a ako ga najčešće pripremate u guacamole umaku, jedete ga i uz čips, koji sigurno ne sadrži zdrave masnoće. Možete ga jesti samostalno, u salatama ili na tostu. 

4. Maslinovo ulje 

Većina ih se slaže da je maslinovo ulje, napose djevičansko, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utječe na smanjenje upala. Ako ga koristite umjesto drugih ulja, dobro ste odabrali, a upravo zbog monozasićenih kiselina ono će utjecati na snižavanje razina kolesterola. 
Julie Mancuso, nutricionistica, navodi kako Mediteranska prehrana može biti zahvalna upravo maslinovom ulju za svoju popularnost. Maslinovo ulje je jednostavno uključiti u prehranu, možete ga dodati varivima, salatama, a možete jednostavno u njega umakati kruh i uživati u okusu. 

Ako želite živjeti zdravo i dugo, liječnik upozorava da prestanete raditi 5 stvari

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo