Zdravlje

Zdravlje

Umor, mučnina, kratkoća daha… Ovi simptomi mogu otkrivati bolesti bubrega, ne ignorirajte

Shutterstock

Bolest bubrega obično nema simptome sve dok se problem ne pogorša.

Kada su bolesni bubrezi, oni ne mogu obavljati svoj zadatak a to je prvenstveno uspješno filtriranje otpada i viška tekućine iz krvi. Bolesti bubrega su ozbiljno stanje koje može voditi do puno ozbiljnijih problema.

“Otpad i višak tekućine koje uklanjaju bubrezi postaju mokraća, a mokraća putuje do mjehura gdje će se pohraniti dok ne odete na toalet. Ako su bubrezi oštećeni, ne mogu filtrirati krv kako treba. Rezultat može biti nakupljen otpad u tijelu kao i drugi problemi koji mogu naštetiti zdravlju, stoji na stranicama Johns Hopkins.

Bubrezi su kompliciran organ

“Funkcionalno su daleko kompliciraniji od srca, koje obično doživljavamo kao središnji organ. Imaju brojne zadatke, među kojima je balans ukupne tekućine u organizmu, regulacija nivoa minerala u krvi, a ključni su i u filtriranju krvi od otpadnih supstancija metabolizma i odstranjivanju toksina. Zdravi bubrezi nužni su za rast naših kosti jer reguliraju razinu kalija i fosfora u krvi koji su osnova njihove strukture. Također aktiviraju vitamin D iz hrane pretvarajući ga u kalcitriol, koji pomaže u formaciji kosti. Bubrezi luče eritropoetin, koji je ključan za stvaranje crvenih krvnih tjelešaca. Proizvode i renin kojim reguliraju tlak krvi u organizmu”, naglašava naš priznati stručnjak, prim. dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog i vlasnik poliklinike Urocentar u Zagrebu.

Simptomi bolesti bubrega mogu se razlikovati ovisno o tome koliko je stanje ozbiljno, ali često se javljaju upravo ovi:

Oticanju nogu i zglobova

Postoje brojni razlozi zašto se ovo događa, ali jedan je taj da kada bubrezi ne funkcioniraju pravilno, nisu u mogućnosti izbaciti višak tekućine iz organizma, a ona se može nakupljati u tkivu i tako voditi do oticanja.

Kad su bubrezi bolesni, postoji velika vjerojatnost da će se u vašem tijelu nakupljati višak natrija i kalija, što opet uzrokuje zadržavanje vode u organizmu što rezultira oticanjem stopala, gležnjeva pa čak i područja oko očiju. Zadržavanje tekućine kod osoba s bolesnim bubrezima može uzrokovati visoki tlak.

Liječnici upozoravaju na ove simptome COVID-a i otkrivaju zašto će kod nekih trajati dulje

Umor i slabost

Isto je nekoliko razloga zašto može doći do ovog simptoma. Ako vaši bubrezi ne funkcioniraju pravilno u organizmu se počinju nakupljati toksini i druge otpadne tvari, a one mogu utjecati na metabolizam i tako utjecati na umor. Tu je i anemija do koje može doći radi manje proizvodne hormona eritropoetina, a kada su bubrezi bolesni, ne mogu ga dovoljno proizvesti. Anemija će naravno utjecati na osjećaj umora i slabosti.

Ne javlja se česta potreba za mokrenjem

Bubrezi su dakle odgovorni za proizvodnju urina, a kada ne rade kako treba, količina urina koja se proizvodi može biti manja jer će oni filtrirati otpade iz krvi i eliminirati iz tijela, a kada to ne mogu napraviti onda će doći i do manje proizvodnje urina. Dr. Gregory Quayale, urolog, navodi kako broj posjeta toaletu ovisi o navikama ali i veličini mjehura. Objašnjava kako mjehur može u sebi zadržati do 800 ml tekućine kod muškaraca a do 600 kod žena. Obično će signalizirati da se mora prazniti kada je na 50 posto kapaciteta.

Promjene u izgledu urina

Bolesti bubrega mogu utjecati na promjene u izgledu urina, uključujući boju i gustoću. Opet je u pitanju filtriranje otpada iz krvi koji iz tijela izlaze u obliku urina. Kada su bubrezi bolesni, taj se posao neće odvijati kako treba. Urin može promijeniti boju ili postati mutan.

Normalna je mokraća svijetlo žute, odnosno zlatno žute, boje, a do nje dolazi zbog urobilinogena, mokraćnog pigmenta. Ako je boja mokraće svjetlija nego inače, znači da je došlo do razrjeđivanja mokraće, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju mokraće, a ako je urin mutan, to znači da ste premalo unosili tekućine u svoj organizam. Bistar urin se pojavljuje zbog velikog unosa tekućine, odnosno pokazuje da ste dobro hidratizirani. Ako je boja urina čudna; smeđa, narančasta,zelena ili crvena, to može biti znak nekog ozbiljnijeg problema pa je potrebno odmah posjetiti liječnika. 

Ova dva čaja su odlična pomoć kod kašlja, prehlade i gripe – nutricionistica izdvaja i koje je još dobro imati kod kuće

Mučnina i povraćanje

Nakupljanje otpada u tijelu može utjecati na mučninu i povraćanje.

Na početku su bubrezi tihi, simptomi se često javljaju kada su oni već dosta oštećeni. Mnogi nemaju nikakvih simptoma do trenutka kada bolest napreduje. Krv u urinu je jedini način kako možemo saznati da je u pitanju bolest bubrega”, stoji na stranicama Johns Hopkins.

Kratkoća daha

Bolesti bubrega mogu utjecati i na nakupljanje tekućine u plućima, što može voditi do kratkoće daha, a čest je simptom koji može otkrivati i neke druge zdravstvene probleme. Simptomi mogu biti ozbiljni ili blagi pa tako poteškoće s disanjem mogu pratiti problemi kao što je bol u prisima i kašalj.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo