Liječnici upozoravaju na ove simptome COVID-a i otkrivaju zašto će kod nekih trajati dulje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Liječnici upozoravaju na ove simptome COVID-a i otkrivaju zašto će kod nekih trajati dulje

Shutterstock

Evo što morate znati o novim simptoma COVID-a i kada se obratiti liječniku.

Znanstvenici vrijedno rade na proučavanju novih slučajeva COVID-a kako bi vidjeli javljaju li se i nove varijante virusa. U međuvremenu, dvije podvarijante omikrona BQ.1.1 i BQ.1 trenutno u Americi predstavljaju oko 70 posto slučajeva bolesti. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prate situaciju te navode kako varijante virusa nastavljaju raditi probleme diljem svijeta. Ovo su najčešći simptomi spomenutih podvarijanti virusa, koje biste trebali zapamtiti.

Neobjašnjiva bol u grlu

Virus može utjecati na respiratorni sustav, pa tako i grlo, te uzrokovati upale što može voditi do bolnog grla ali i simptoma kao što su kašalj, temperatura i poteškoće s disanjem. 

Omicron podvarijante će se češće zadržati upravo u gornjem dišnom sustavu, pojasnio je dr. Otto Yang, profesor i stručnjak za infektivne bolesti. Navodi da je važno zapamtiti kako bolno grlo može biti i simptom alergije ili prehlade pa je pametno obratiti se liječniku radi pregleda. 

Ova dva čaja su odlična pomoć kod kašlja, prehlade i gripe – nutricionistica izdvaja i koje je još dobro imati kod kuće

Noćno znojenje 

Noćno znojenje ili pretjerano znojenje može biti simptom COVID-a, bolesti uzrokovane koronavirusom. Nije potpuno jasno zašto virus uzrokuje noćno znojenje, ali se pretpostavlja da je to odgovor imunološkog odgovora organizma na virus. Kada se tijelo borim protiv infekcije, može proizvesti supstancu koja zna biti uzrok povišene temperature, a mogu i utjecati na regulaciju topline u tijelu pa tako i voditi do noćnog znojenja. Uzrok ovom simptomu mogu biti i druga stanja, kao što je menopauza i određeni lijekovi. 

Temperatura 

Normalan je odgovor na infekciju, a može pomoći tijelu da se bori protiv virusa. Ako vas boli grlo i imate temperaturu te se znojite tijekom noći, vjerojatnije je da imate COVID a ne običnu prehladu, pojasnila je dr. Justin Fiala, pulmolog za New York Times. 

Simptomi slični prehladi 

Virus koji uzrokuje COVID može biti odgovoran i za simptome koji su slični prehladi, poput bolnog grla, curenja iz nosa i kašlja. Kako se radi o stanjima koja utječu na gornji dišni sustav, može doći do upala i oticanja grla. Ipak, COVID može uzrokovati ozbiljnije simptome, kao što je temperatura, glavoboljapoteškoće s disanjem, bol u tijelu – koji se ne javljaju kada je u pitanju prehlada. Naravno da se simptomi mogu razlikovati kod svakoga, a netko ih uopće ne mora imati. 

Ovaj je vitamin najbolja “hrana za mozak”, nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje

Simptomi mogu trajati dulje ako niste cijepljeni

“Simptomi će češće trajati dulje kod onih koji nisu cijepljeni, ako ih uspoređujemo s onima koji jesu. Temperatura je češća kod osoba koje se nisu cijepile”, navodi dr. Peter Chin-Hong, stručnjak za infektivne bolesti sa sveučilišta California. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo