Hranom u naš organizam unosimo sve potrebne hranjive sastojke te minerale, vitamine i vlakna. Uravnotežena prehrana nam daje energiju, čini naš organizam zdravim i pomaže u borbi s infekcijama.
Podatke o prehrambenim navikama u Hrvatskoj, zabludama i preporukama donose na stranici www.stampar.hr
Nekoliko podataka o prehrambenim navikama u Hrvatskoj
- U Hrvatskoj se najčešće konzumira meso. Najčešće je to svinjetina i perad.
- Riba se u Hrvatskoj u prosjeku konzumira jednom tjedno ili manje od toga.
- Mlijeko i mliječni proizvodi konzumiraju se malo (315 grama mliječnih proizvoda tjedno).
- Izvori ugljikohidrata su najčešće kruh i krumpir.
- Unos voća prilično je malen, dvije jabuke tjedno i jedna do dvije banane tjedno.
Neke zablude vezane uz prehranu
Doručak je najvažniji obrok u danu i mora biti obilan.
Doručak je važan obrok, ali to ne znači da se ujutro trebamo prejedati. Za doručak se preporučuje konzumirati ugljikohidrate u umjerenim količinama.
Ne smijemo jesti iza 18.00 sati.
Preporuke su, međutim, da se ne jede dva sata prije spavanja. Večernji obrok trebao bi količinski (energetski) biti skromniji od ostalih obroka u danu.
Vegetarijanska prehrana je niskokalorična.
U vegetarijanskoj prehrani postoji rizik od prevelikog unosa zasićenih masnih kiselina. Palmino ili kokosovo ulje koje se često koriste u vegetarijanskoj prehrani u većim količinama se ne preporučuje.
Čokolada je štetna za zdravlje.
Istraživanja kažu da je nekoliko kockica tamne čokolade dnevno korisno u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, poticanjem lučenja feniletilamina, čokolada “podiže” naše raspoloženje.
Nekoliko preporuka za zdravu prehranu
- Za doručak unosite ugljikohidrate u umjerenim količinama.
- Ručak bi trebao biti kombinirani obrok. To bi trebao biti i zadnji obrok koji sadrži značajniji dio ugljikohidrata.
- Večera neka bude proteinska (bjelančevine) i ne preobilna. Zadnji obrok konzumirajte dva sata prije spavanja.
- Smanjite unos kruha i krušastih proizvoda.
- Povećajte unos ribe. Ribu jedite barem dva puta tjedno.
- Ako imate potrebu za slatkim posegnite za sladoledom jer je to niskokalorični ugljikohidratni obrok pa je idealan kao međuobrok ili čak kao doručak.
- Češće konzumirajte grah (posebno crni) jer u ovojnici sadrži visok udio antioksidativnih spojeva.
- Jedite koncentrirano i polako.
Uživajte u hrani i budite umjereni.
Izvor: www.stampar.hr