Ususret Svjetkom danu psorijaze - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ususret Svjetkom danu psorijaze

Povećajte svoje razumijevanje o težini psorijaze, shvatite s kojim se sve problemima susreću oboljeli i učinite sve što možete kako bi se stigma ove bolesti izbrisala!

Sutra, 26. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježit će se Svjetski dan psorijaze (koji se inače obilježava 29. listopada) od 9 do 13 sati, u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će biti postavljena instalacija putem koje će svatko moći barem na trenutak doživjeti kako je to biti u koži oboljelog od psorijaze te edukacijski info pult za sve građane.

U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 osoba

Kampanjom “Fokus na mene, ne na moju kožu“, koja je i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja želi se podići znanje i razumijevanje javnosti o težini ove bolesti, kao i problemima s kojima se oboljeli nose, osobito s problemom stigmatizacije kojoj su zbog izgleda svoje kože izloženi.

Društvo psorijatičara Hrvatske je 2012. godine provelo prvo istraživanje “Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika” u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja su pokazali da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije trećine bolesnika treba emocionalnu podršku, što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo.

Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života bolesnika s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60 posto oboljelih treba emocionalnu podršku. Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26 posto bolesnika.

Ovi podaci pokazuju kako se svijest o psorijazi u općoj populaciji nije mnogo promijenila od 2004. godine kada je provedeno prvo međunarodno istraživanje u pet europskih zemalja na 5000 ljudi, a koje je pokazalo da gotovo 14 posto ispitanika vjeruje kako je psorijaza zarazna bolest dok polovica ispitanika ne bi zagrlila niti poljubila osobu oboljelu od psorijaze te s njom ne bi dijelila hranu niti plivala, unatoč infromaciji da bolest nije zarazna.

Što je to psorijaza?

Psorijaza je prepoznata kao globalni javnozdravstveni problem jer od ove neugodne bolesti u svijetu boluje oko 125 milijuna ljudi, što je ukupno dva do tri posto svjetske populacije. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 osoba, što ju čini jednom od najčešćih kroničnih, nezaraznih kožnih bolesti.

Psorijaza nije zarazna bolest

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča, prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa.

Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih.

Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze i gađenje zbog nagrđujućih promjena na koži što dodatno stigmatizira oboljele. Više informacija o psorijazi potražite na World Psoriasis Day.com.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo