Zdravlje

Zdravlje

Valunzi ne moraju biti problem

Ukoliko imate indeks tjelesne mase veći od 30 i ušli ste u menopauzu, sigurno ste upoznati s ozbiljnošću naleza vrućine (valunzima). Međutim, njihovu jačinu možete ublažiti promjenom određenih navika, tvrde stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji su u studiju uključili 338 žena starijih od 50 godina koje su mučili valunzi. Sve su ispitanice bile ili preteške ili pretile.

Od ukupnog broja ispitanica, 226 je odabrano za intenzivni program mršavljenja, dok su ostale žene klasificirane u kontrolnu skupinu.

Žene u intervencijskoj skupini su dnevno unosile između 1200 i 1500 kalorija, i tjedno vježbale barem 200 minuta. Nakon šest mjeseci izgubile su između 3,8 i 4,9 kilograma. Ne samo da su skinule nekoliko suvišnih kilograma, nego su i značajno poboljšale kako reagiraju na valunge. Njihova jačina bila je oslabljena, a uz to su i kraće trajali.

S druge strane, ispitanice iz kontrolne skupine, koje nisu nimalo promijenile svoje životne navike, nisu zamijetile pomak u situaciji s naletima vrućeg zraka.

“Naši rezultati znače kako žene koje su preteške ili pretile, a muče ih valunzi, mogu doživjeti poboljšanje ovih simptoma nakon što se prihvate strategije mršavljenja, međutim, poboljšanja u težini ili tjelesnoj građi ne moraju nužno biti jedini posrednici ovog učinka”, objasnila je dr. Alison Huang, voditeljica istraživanja.

Mršavljenje nije nešto što će biti korisno za vaše zdravlje nakon 10, 20 ili 30 godina. Ono trenutno može uzrokovati promjenu u vašim simptomima i kaliteti života, savjetovala je Huang, pozivajući žene u menopauzi da se okrenu aktivnijem životnom stilu i uravnoteženoj prehrani.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo