Zdravlje

Zdravlje

Vazektomija i agresivni rak prostate povezani?

Harvardski stručnjaci tvrde kako bi vazektomija mogla ostaviti trag na muškarcu godinama nakon zahvata. Doduše, rizik je minimalan, ističu kritičari.

Muškarci koji su se odlučili na vazektomiju izloženi su povišenom riziku od razvijanja agresivnog oblika raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje. Vazektomija je operacija trajnog prekidanja protoka sperme iz testisa,
čime se sprečava izbacivanje spermija sa sjemenom tekućinom.

Do ovog su zaključka stigli harvardski stručnjaci koji su proučavali podatke preko 49.400 muškaraca koji su praćeni kroz razdoblje od 24 godine. Za to je vrijeme dijagnozu raka prostate dobilo preko 6000 ispitanika, a 811 slučajeva je završilo kobno.

Stručnjaci su ustanovili kako je 25 posto muškaraca koji su bili podvrgnuti vazektomiji bilo izloženo deset posto višem riziku od razvijanja raka prostate. Ova je trajna metoda kontracepcije povezana s 20 posto višim rizikom od naprednog raka prostate i 19 posto višim rizikom od razvijanja fatalnog raka prostate, tvrde autori, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Čak i kada su sagledali samo skupinu muškaraca koji su redovito kontrolirali razinu PSA za rak prostate, oni koji su prošli vazektomiju bili su 56 posto skloniji razvijanju smrtonosnog raka prostate. Najjača je veza zamijećena kod muškaraca koji su operirani u mladosti.

Istraživači su povišen riik od ove maligne bolesti muškaraca objasnili tajmingom i pritiskom na prostatu koji stvara vazektomija. Naime, kako se ovim zahvatom blokira izlalak sjemena iz mošnji, javlja se pritisak na prostatu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo