Već s nicanjem prvog zuba mora započeti zaštita od karijesa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Već s nicanjem prvog zuba mora započeti zaštita od karijesa

Jednostavno je održavati oralnu higijenu, a ipak su “pokvareni” zubi, nedostatak jednog ili više zubi više pravilo nego iznimka. Karijes je vrlo raširen već u dječjoj dobi, a upravo tada trebalo bi ga spriječiti za cijeli život.

Mliječne zube ne smije se shvaćati olako jer oni ostaju u ustima sve do nicanja trajnih zuba. Osim što služe za odgrizanje i mljevenje hrane, mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i usmjeravaju njihovo izbijanje te potiču pravilan razvoj čeljusti, pa je njihovo očuvanje iznimno bitno”, objašnjava dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić, suvlasnica i voditeljica Stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić.

Oralna flora, odnosno mikroorganizmi, koji se u tom razdoblju nasele u ustima djeteta, ostaju i kasnije nakon nicanja trajnih zuba. Patogenost i koncentracija tih mikroorganizama izravno utječu na pojavu različitih oboljenja usta i zuba, prije svega karijesa i parodontoze.

Higijena je najvažniji faktor u budućem zdravlju kako mliječnih tako i trajnih zuba”, kaže dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić koja ističe da je s održavanjem i pranjem usta i zuba nužno započeti u najranijem djetinjstvu, već od prvog izraslog zubića.

Korak po korak do samostalnog pranja zubi

Prvi novoiznikli mliječni zubi čiste se gazom natopljenom vodom, kojom se uklanjaju naslage sa zuba. Kasnije, kada dijete postane svjesno svoga okruženja i nakon nicanja većine mliječnih zuba, polako se uvodi odgovarajuća četkica za zube, prvo uz pomoć roditelja, a potom i samostalno.

Najprije se za pranje koriste samo četkica i voda, dok se zubna pasta s fluorom u upotrebu uvodi oko 4. godine, odnosno kada je dijete dovoljno veliko da je ne proguta te da uz nadzor roditelja redovito pere zube.

Pravilna i redovita higijena je iznimno važna jer je je caklina mliječnih zuba manje otporna te se zbog toga kod velikog broja djece u prvim godinama života javlja tzv. karijes bočice, koji u vrlo kratkom roku može u potpunosti uništiti krunu zuba do razine zubnog mesa”, upozorava stomatologinja.

Sprijateljite se sa stomatologom i budite djetetu uzor

Na prvi pregled kod stomatologa djeca bi trebala otići već oko prve godine života kako bi se odmah stekle pravilne navike i stvorio prijateljski odnos između djeteta i stomatologa. Tako se na vrijeme mogu primijetiti eventualne nepravilnosti u oralnom zdravlju te se roditelji mogu savjetovati sa stomatologom o izboru četkice i dječje paste za zube, pravilnom četkanju zubi i drugim preventivnim mjerama.

Ako se mliječni zubi zbog nepravilne higijene kvare, javljaju se bolovi, a nerijetko i otekline. Zbog toga dijete, odnosno već mali pacijent, od najranije dobi može imati odbojnost i strah prema stomatologu.

Iako je činjenica suvremene stomatologije bezbolan rad s pacijentima, osobe koje su pretrpjele neku traumu u djetinjstvu vezanu za zube, vrlo teško se odlučuju za posjet stomatologu. Tako i dalje zapostavljaju svoje loše stanje u ustima, što dovodi do ranog gubitka svih zubi, kaže dr. med. dent. Tamara Miličić.

Ne zaboravite da su dječje navike pranja zubi izravno povezane s navikama roditelja, pa budite djetetu uzor. Da biste dijete bolje motivirali, zajedno perite zube i pretvorite to u igru – tako na zanimljiv i zabavan način možete objasniti važnost oralne higijene.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo