Zdravlje

Zdravlje

Video: Melanom se može dogoditi svakome!

Dolaskom ljepših dana jedva smo dočekali prošetati se po suncu i uživati u njegovoj toplini. Budite na oprezu jer prekomjerno izlaganje suncu može biti kobno!

Ususret (nadamo se) sunčanim prazničkim danima i produljenom vikendu, mnogi će potražiti svoje mjesto pod suncem. Dok je određena količina sunčevih zraka korisna za naše zdravlje, kao i sa svime u životu, sa sunčanjem ne treba pretjerati!

Stručnjaci nas upozoravaju kako je 15 minuta izlaganja suncu bez zaštite sasvim dovoljno kako bi naše tijelo sintetiziralo 90 posto dnevno potrebne količine vitamina D. Svako daljnje izlaganje sunce oštetit će stanice naše kože i povisiti rizik od razvijanja zloćudnog oblika raka kože – melanoma.

Lice melanoma

Rak kože najčešći je oblik raka, međutim, nisu svi oblici ove bolesti smrtonosni. S druge strane, melanom je najpoznatiji oblik raka kože, no u stvarnosti je riječ o “samo“ pet posto slučajeva raka kože. Njegova opasnost leži u kasnom otkrivanju, što u 80 posto slučajeva završi smrću.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000 osoba.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 309, a smrtnost od melanoma za 310 posto. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih slučajeva od melanoma.

Što možete učiniti za svoje zdravlje?

  • Ograničite izlaganje sunčevim zrakama bez zaštite na 15 minuta
  • Svakodnevno prilikom svakog izlaska iz doma upotrijebite kremu sa zaštitnim faktorom
  • Posebno je važno nanijeti ju na svaki dio tijela koji izlažete suncu – nemojte zaboraviti na vrat, dekolte, ruke, ramena i noge
  • Nosite sunčane naočale i šešir kako biste zaštitili oči koje su posebno osjetljive na sunce.
  • Izbjegavajte solarij
  • Jednom mjesečno provodite samopregled kože
  • Jednom godišnje posjetite dermatologa zbog stručnog pregleda kože.

Pogledajte priču naše Irine Čulinović za emisiju Živim zdravo, o njenom
iskustvu s melanomom
.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo