Viroze stižu - kako se ponašati? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Viroze stižu – kako se ponašati?

Zapravo, nema prave pomoći. Društvena smo bića i svakodnevno dolazimo u bliski ili malo manje bliski kontakt s relativno puno ljudi. Neka je samo jedan u fazi kada je prenosilac viroze, i kihne u vašoj blizini, skoro nikako se ne možete zaštititi.

No, neki oblici preventive ipak postoje.

kIzbjegavajte koliko možete zatvorene prostore s puno ljudi. Kino, koncerte, otvorenja izložbi, proslave i sastanke, ako se odvijaju u neadekvatnom i nezračenom prostoru.
Sredstva javnog prijevoza skoro ne možete izbjeći i ako je gužva, snalazite se, stavite maramicu na usta i okrenite se od najglasnijeg kašljača.

Zračite redovno prostor u kojem živite i onaj u kojem radite.

Držite u svim prostorijama visoku relativnu vlažnost zraka. Nabavite higrometar i brinite se da kazaljka bude na 70 posto vlage ili više. Onako, tropska atmosfera.
Ako je vani hladno, pada kiša ili snijeg, otvaranjem prozora i zračenjem NEĆETE dignuti vlagu u prostoriji. Hladni zrak u sebi sadrži vrlo malo vlage i posušiti će i onu vlagu koju već imate u prostoriji.

Zbog toga trebate osigurati dodatno vlaženje zraka i to možete učiniti na više načina.

Pasivno – ovlaživači zraka koji se montiraju na radijatore, kao i mokre krpe i ručnici na grijaćim tijelima. Imajte na umu kako je subjektivni osjećaj hladnoće u zraku s više vlage manji, pa nam je toplije u prostoriji s višom relativnom vlagom.
Ljeti sušite rublje vani, a zimi u sobi kraj radijatora. Naravno, osim ako ne pušite u toj prostoriji. Uzgajajte biljke i redovno ih zalijevajte.

kAktivno – postoje aparati za ovlaživanje zraka, i to tri glavne grupacije.

  • Ovlaživači sa grijačima vode, efikasni i sterilni jer voda se grijanjem isparava.
  • Zatim ultrazvučni, mala membrana pomoću ultrazvuka raspršuje maglicu vode po prostoriji. Efikasno, bez opasnosti od zagrijane pare, ali i problematičnog mikrobiološkog profila, jer kakve je kvalitete voda koju tako raspršujemo?
  • I, treća vrsta uređaja koja upuhuje zrak iz prostorije preko mokrog filtera, čisteći i vlažeći zrak.

Vlažni zrak omogućava sluznici vašeg nosa da ostane optimalno vlažna i radi svoj neobično važan posao – čisti i filtrira, iz zraka koji udišete, većinu mikroorganizama i prašine.

Velika pomoć u održavanju nosne sluznice vlažnom je i spray ili nosna pumpica s fiziološkom otopinom. Inače, trebali bi nekoliko puta dnevno ispirati (grgljati) usnu šupljinu fiziološkom otopinom jer to smanjuje mogućnost svih respiratornih infekcija i stabilizira floru usne šupljine, a i smanjuje eventualni zadah iz usta.

kNos bi trebalo našpricati kada god osjetite potrebu za time, pogotovo u uvjetima gdje ne možete kontrolirati vlagu u zraku i zasićenost mikroorganizmima – u  čekaonicama, ordinacijama, u radu sa strankama ili pacijentima, u sredstvima javnog prijevoza i sl.

Mnoge studije širom svijeta nepobitno su dokazale ljekovito, preventivno i blagotvorno djelovanje fiziološke otopine.
Ipak, ako patite od kroničnih bolesti sluznice nosne ili usne šupljine, konzultirajte se sa liječnikom prije redovne upotrebe fiziološke otopine.

Fiziološku otopinu možete napraviti i sami tako da, u idealnoj verziji, u jednu litru redestilirane vode rastopite 9 grama čiste, laboratorijske soli (to je također verzija za ispiranje kontaktnih leća) ili onu jednostavniju varijantu, obična čista voda i kuhinjska sol, jedna žličica na litru vode. U grubo, to je 1 postotna otopina kuhinjske soli u vodi.

Svakako, u preventivi viroze vjerojatno najznačajniju zaštitnu ulogu odigrati će prirodna otpornost vašeg organizma, kao i tjelesna kondicija, vitalnost i sposobnost obrane u sukobu s virusom.

Vrijede pravila kao i u svakoj drugoj preventivi.

kOstanite ili postanite fizički aktivni. Žustra šetnja, aerobne vježbe, tu i tamo izbjegnite dizalo i koristite stepenice, barem jednom dnevno udahnite punim plućima i ubrzajte puls iznad 100.

Napravite sistematski pregled i krvnu sliku, jer zdravi organizam lakše izlazi na kraj s virozom.

Razmislite i konzultirajte se s liječnikom o uzimanju dodataka prehrani – C vitamina i tableta multivitamina, B kompleksa, cinka, beta karotenida, i ostalih. Na tržištu možete pronaći potpuno prirodne pripravke.

I naravno, jedite svaki dan svježe voće i povrće, pijte puno vode i održavajte se u formi.

A ako vas ipak ulovi neki virus ne junačite se, legnite i mirujte, pijte puno tekućine, prebolite što morate, jer nepreležana viroza može prerasti u nešto još puno gore.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo