Zdravlje

Zdravlje

Virusi koji su se u zadnjih par godina brzo proširili svijetom

Foto: Shutterstock

U zadnjih je par tjedana pravu uzbunu podigla virusna infekcija pod nazivom zika, kojeg prenose komarci koji su aktivni danju, iz porodice Aedes

U zadnjih je nekoliko godina već nekoliko puta bila podignuta prava uzbuna zbog virusnih infekcija i bolesti koje su se brzinom munje proširile svijetom. Već početkomn 2000.-ih, svijet je bio pod prijetnjom SARS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma koji se u svega nekoliko tjedana proširio iz jedne provincije u Kini u 37 zemalja svijeta. Bila je to prva npandemija ovog tisućljeća, nakon koje je sjedilo niz drugih – a koje su, što zbog medija, što zbog pravog rizika, punile naslove i podizale paniku u cijelom svijetu.

Nakon nje, 2004. svijet je na noge digla ptičja gripa, poznata kao H1N5, influenca virusa podtipa A, čiji je prvi slučaj u Hrvatskoj potvrđen već 2005. godine, a tijekom 2014. godine pojavio se novi podtip ptičje gripe, H5N8 – no od njega su samo ptice bolovale.

Svinjska gripa – 2009.

Svinjska gripa je također influenca podtipa A, a radi se o zaraznoj akutnoj virusnoj infekciji dišnih puteva kod svinja. Simptomi su kod ljudi vrlo slični kao kod obične gripe, a to su groznica, povišena tjelesna temperatura, groznica, bolovi u  mišićima i kostima te suhi kašalj, a simptomi se mogu pogoršati u obliku upale pluća.

Prvi su oboljeli prijavljeni u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, a prenosi se bliskim kontaktom s zaraženom osobom. Tijekom 2009. godine više od 50 tisuća Hrvata je oboljelo od svinjske gripe, a tek je 28 njih umrlo. No, od 2009. svinjska gripa „hara“ svijetom, te je tijekom 2015. godine zabilježen nešto veći broj oboljelih u Hrvatskoj, prenesao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a istaknuli su važnost pravovremenog cijepljenja kako bi se izbjegla zaraza ovim tipom gripe.

Zapadni nil – 2012.

Virus Zapadnog Nila prenosi se putem uboda zaraženog komarca, najčešće iz roda Culexa, a ne prenosi se s čovjeka na čovjek. Svoj naziv nosi jer je 1937. prvi put dijagnosticiran ženi iz regije Zapadnog Nila, a u Hrvatskoj je prvi put dijagnosticirana 2012. godine. Simptomi su također slični gripi, odnosno radi se o glavobolji, vrućici i bolovi u mišićima, no kod osoba koje se nalaze u prostorima gdje je ovaj virus učestao, osoba bolest može „prošetati“, odnosno nemaju nikakve simptome. Cjepivo ne postoji, a jedina je prevencija osobna zaštita, kao i zaštita kućanstva od najezde komaraca.  

Ebola – 2013.

Ebola je također virus koji je poznat već duže vrijeme, točnije od 1976. kada je prvi put identificiran. Proširila se tijekom 2014., a do danas je veliki broj oboljelih u Zapadnoj Africi gdje je visoka i smrtnost. „

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe. Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje. Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im prestane raditi više organa.“ – objasnio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

HZJZ je već krajem 2014. godine pokazao kako imaju uvježban odgovor ako se zaraza pojavi u Hrvatskoj, a ona se prenosi ako osoba dođe u kontakt s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe ili životinje.

Važno je istaknuti kako se virus ebole lako uništava sapunom i dezinfekcijskim sredstvima, kao i sunčevim zrakam i sušenjem. Osobama koje putuju u zemlje u kojima je veći rizik od zaraze, poput Gvineje, Sijera Leone i Liberije, savjetuje se da izbjegavaju direktni kontakt i nezaštićene spolne odnose, kao i mjesta na kojima ima puno šišmiša.

Zika – 2015.

Novi virus koji je svijet podigao na noge krajem 2015. je Zika virus koji se prenosi ubodom komaraca iz Aedes porodice, a može se prenijeti i s trudnice na dijete te spolnim putem. Nakon zaraze osobe imaju slične simptome kao i kod gripe, a oni traju 4 do 7 dana te najčešće ne dolazi do težih posljedica.

„Virus zika je prisutan u velikom broju zemalja i područja (do sada su to bili Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci SAD-a, Samoa, Tajland).“ – istaknuo je HZJZ.

Također, naglasio je kako se u Europi pojavio kod osoba koje su putovale u navedene zemlje, a onima koji planiraju putovati savjetuju da se dobro informiraju te da posjete liječnika ako nakon povratka osjete bilo kakve simptome.

Pročitajte kako se obraniti od ugriza komaraca, pčela i pauka, te kako spriječiti najezdu istih.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo