Zdravlje

Zdravlje

Visoka razina kalcija u krvi može ukazivati na rak jajnika!

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su po prvi puta otkrili da bi visoka razina kalcija u krvi mogla ukazivati na rak jajnika.

kDo ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici koji su ispitali povezanost razine kalcije u krvi i raka jajnika. Oni su otkrili da su žene kojima je dijagnosticirana spomenuta zloćudna bolest uistinu imale višu razinu kalcija u krvi od zdravih sudionica istraživanja.

Ideju za ovu studiju dobio je dr. Gary G. Schwartz, poznati američki epidemiolog za rak. On je naime otkrio da muškarci, čija je razina kalcija u krvi viša od normalne, imaju povećan rizik od smrtonosnog raka prostate. Stoga je želio saznati je li slična povezanost moguća i kod žena.

Karcinom jajnika predstavlja najsmrtonosniji oblik karcinoma koji zahvaća ženski spolni sustav. Većina smrtnih slučajeva uzrokovani su papilarnim serozinim oblikom karcinoma jajnika, koji čine oko 60 posto svih malignih tumora jajnika. Taj se tip karcinoma obično dijagnosticira nakon što se tumor već proširio izvan jajnika na okolne organe. Papilarni serozni tumori teško se liječe, a relaps je česta pojava nakon standardnog liječenja kirurgijom i kemoterapijom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo